Дергачівський район Харківської області на 28 квітня перевиконав план сівби цукрового буряка на 10%. Про це 29 квітня на селекторній нараді в Харківській облдержадміністрації (ХОДА) заявив заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку ХОДА Василь Ярошенко. За його словами, план з сівби цукрових буряків також перевиконав Сахновщинський район (на 6%), планові площі засіяли Куп'янський, Печенізький, Харківський та Чугуївський райони.

Як зазначив В.Ярошенко, непогані показники у Красноградському та Зачепилівському районах. Недосіяли цукровий буряк у Балаклійському (14% виконання плану, засіяно 2,06 тис.га), Близнюківському (46%, 1,3 тис.га), Богодухівському (73%, 605 га), Борівському (53%, 340 га), Валківському (70%, 410 га), Великобурлуцькому (77%, 678 га) і в низці інших районів. "Планується, що за два-три дні рекомендовані площі буряків будуть засіяні", - підкреслив В.Ярошенко.

Як зазначив голова Борівської райдержадміністрації Володимир Сенчук, район входить до зони бурякосіяння Савінського цукрового заводу. Завод простоював, і про те, що він буде працювати цього року, стало відомо тільки в лютому 2011 р. Тому сільгоспвиробники не встигли підготувати грунт для посіву буряків. "Наступного року буде посіяно набагато більше цукрових буряків", - зазначив В.Сенчук.

Довідка "SQ". Як заявив заступник голови ХОДА Віталій Алексейчук, регіон готовий виконати завдання, яке поставив голова ХОДА, - виростити цукровий буряк на не менш ніж 45 тис.га, зібрати не менше 1 млн. т цієї культури і виробити не менше 124 тис.т цукру.

Савинський цукровий завод (сел.Савинці Балаклійського р-ну) побудований 1962 р. У 2008 р. він переробив 101,8 тис.т фабричних буряків, отримавши 13,8 тис.т цукру. У 2009 р. власник заводу (ВАТ "Цукровий союз "Укррос", Київ) законсервував завод, два роки підприємство простоювало. У 2011 р. власником 50% статутного фонду заводу став агрохолдинг "Астарта-Київ". І в цьому сезоні ТОВ "Агропромислова фірма "Савинська" планує переробити 120 тис. т буряків і виробити мінімум 20 тис. т цукру. Зоною бурякосіяння стане традиційна зона земель заводу, а також зона земель Куп'янського заводу, який не працює.