Колегія Харківської облдержадміністрації (ХОДА) прийняла рішення звернутися до держконцерну "Укроборонпром" з пропозицією підтримати ініціативу щодо зміни керівництва ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" (з 2009 р. завод проходить процедуру банкрутства, керівник санації - Олександр Байдацький - "SQ") . Про це 29 березня на засіданні колегії повідомив голова ХОДА Михайло Добкін. За його словами, на заводі потрібно призначити нових керівників, а попередні повинні відзвітувати про свою роботу. "Коли завод переходив від Мінпромполітики до "Укроборонпром", ці люди зробили декілька речей, за які, я думаю, будуть тепер тримати відповідь. Я подам письмове звернення до прокуратури, в якому вкажу певні факти й попрошу їх перевірити", - заявив М.Добкін.

Як зазначив керівник санації заводу О.Байдацький, проблема в тому, що профспілка не дає дозволу на звільнення співробітників підприємства, поки їм не виплатять заборгованість із зарплати. Скоротити штат співробітників до 350 осіб необхідно тому, що у заводу занадто мало замовлень (наприклад, на 2012 р. портфель замовлень складає 26 млн.грн.). Зараз на заводі працює 1,2 тис. осіб. "Виходом з цієї ситуації може бути ліквідація заводу, при якій на звільнення працівників не потрібно дозволів профкому, або мирова угода з "Укроборонпромом", - заявив О.Байдацький.

Він також повідомив, що у заводу є активи на 97 млн.грн., які можна продати, залишивши лише найнеобхідніше для виробництва спецтехніки та автоматики для енергетики. Серед активів - 149 тис. кв.м виробничих площ (їх ціна на ринку становить 400 грн./кв.м), а також 5,3 тис. верстатів (ціна - близько 7 тис. грн. тонна).

Довідка "SQ". ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" виробляє телефонні станції, системи управління для спецтехніки й енергооб'єктів. В 1992-1997 рр. на заводі освоїли серійне виробництво електронних систем, приладів, блоків та датчиків, призначених для використання в різних видах бронетанкової техніки.