Колегія Харківської облдержадміністрації (ХОДА) направить прем'єр-міністру Миколі Азарову листа з проханням розібратися з проблемою відшкодування ПДВ експортно орієнтованим підприємствам регіону. Рішення було прийняте сьогодні, 29 березня, на засіданні колегії.

Як зазначив голова ХОДА М.Добкін, у 2012 р. у Харківській області до бюджетів усіх рівнів було зібрано 23 млрд.грн. податків. Завдяки такому результату область потрапила до четвірки лідерів за цим показником. "При цьому ситуація з відшкодуванням ПДВ промисловим підприємствам залишається складною. Ми можемо говорити про те, що з економіки регіону вимиваються кошти", - заявив М.Добкін.

За його словами, наприклад, ПАТ "Харківський тракторний завод" (ХТЗ) за 2011 р. збільшило обсяги випуску продукції у 2,2 рази, але перебуває в дуже складному становищі через проблеми з поверненням ПДВ. "Схожа ситуація і на Харківському авіазаводі, який включений до плану повернення ПДВ, але ще не отримав гроші. Адже ХТЗ, наприклад, близько 70% продукції постачає на експорт, і такі заводи потрібно підтримувати", - зазначив губернатор.

Він підкреслив, що вже поговорив з М.Азаровим з цього питання, і прем'єр-міністр пообіцяв розібратися в проблемі.

Довідка "SQ". Як заявив у лютому 2012 р. голова правління ПАТ "Вовчанський агрегатний завод" (Харківська обл.) Олександр Антоненко, завод уже 2,5 роки завод намагається через суди повернути 6 млн.грн. податку на додану вартість. Пройдено 27 судів, а гроші не повернули. При цьому завод активно працює, відправляє продукцію на експорт і має право отримати кошти, які йому належать.

У Харківській області працює вісім підприємств, які отримують повернення ПДВ в автоматичному режимі. Для того, щоб відшкодовувати ПДВ в автоматичному режимі, потрібно привести бухгалтерський облік до вимог податкової служби.