Проект створення Харківського регіонального перинатального центру III рівня на 18 листопада профінансований на 14 млн.грн., з них 8 млн.грн. направлено на будівельні роботи, 6 млн.грн. - на придбання обладнання та апаратури. Про це 28 листопада повідомили журналістам під час відвідування перинатального центру першим заступником глави Адміністрації президента Іриною Акімовою.

За її словами, реконструкцію центру планується закінчити до 30 грудня. "Роботи ведуться за графіком, і є повна впевненість, що вони будуть закінчені вчасно. Паралельно з будівельною частиною ведеться підготовка до постачання устаткування. Як тільки будівельні роботи будуть закінчені, почнеться установка устаткування. І найголовніше - люди, які в цьому центрі будуть працювати. Мені дуже подобається харківський підхід: медики вже проходять перенавчання для роботи в нових умовах", - зазначила І.Акімова.

Довідка "SQ". Проектно-кошторисна документація по робочому проекту "Реконструкція приміщень Харківського регіонального перинатального центру III рівня" затверджена в розмірі 45 млн. 152,2 тис.грн., у тому числі з держбюджету - 35 млн.грн., з обласного бюджету - 5 млн. 852 тис. грн., з інших джерел фінансування (фонд В.Пінчука "Колиски надії") - 4 млн. 300 тис.грн.

Перинатальний центр створюють у рамках національного проекту "Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства". Центр розташовуватиметься на 4-х поверхах навчально-діагностичного корпусу обласної клінічної лікарні. До відкриття центру навчання пройдуть 284 медичних працівники.

Щорічно в області народжується близько 27 тис. дітей. У пологових будинках Харкова проходить близько 16 тис. пологів, з них 5,5 тис. пологів у жінок, що мешкають у районах області. Близько 3 тис. вагітних жінок у районах області мають ту чи іншу акушерську патологію. Для вирішення цих проблем планується організувати обласні перинатальні центри, де надаватиметься спеціалізована акушерсько-гінекологічна і неонатальна медична допомога.

Перинатальний період починається за кілька тижнів до народження дитини, включає момент її народження і закінчується за кілька тижнів після народження дитини.