Інститут машин і систем (ІМІС, Харків) Національної академії наук України і ВАТ "Виробниче об'єднання "Елабузький автомобільний завод" (ЕлАЗ, Татарстан, Росія) налагоджують співпрацю. Про це повідомили "SQ" у Харківській облдержадміністрації (ХОДА).

За даними ХОДА, Елабузький завод освоїв випуск спеціальної техніки для дорожньо-будівельних і комунальних робіт на шасі вантажних автомобілів і тракторів. Для підвищення конкурентоспроможності техніки заводчани хочуть встановлювати на свою техніку нову автоматичну зубчасту коробку передач. ЕлАЗ зацікавився можливостями ІМІС з розробки такої техніки і готовий укласти договір і профінансувати розробку проекту, а також виготовлення дослідного зразка і випробування.

Як відзначили в ХОДА, Харківська область і Татарстан підписали договір про співпрацю, і спільна розробка коробки передач увійде до цієї програми співпраці. А якщо розроблений агрегат добре покаже себе на випробуваннях, то можна розраховувати на замовлення від конвеєрних заводів. Але це буде нескоро, оскільки спочатку потрібно цю продукцію розрекламувати.

Довідка "SQ". ІМІС був створений 1993 р. з ініціативи академіка Миколи Тернюка і Міністерства промислової політики. Інститут машин і систем розробляє фундаментальні та прикладні науково-дослідні проекти в сфері військово-гусеничних машин і систем, автомобільного і тракторного машинобудування, двигунобудування, фармацевтичного та гірничо-технологічного обладнання. Міжнародна співпраця ІМІС поширюється на Росію, Англію, Італію, Пакистан, Сирію, В'єтнам, Німеччину, США, Словаччину, Узбекистан, Таджикистан.