Двомоторний 14-місцевий багатоцільовий літак "EV-55 Outback" дуже корисний у невеликих обласних центрах і аеропортах України. Про це 28 вересня під час візиту до ПАТ "ФЕД" (Харків) повідомив віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко. "Ми спробуємо сформувати держзамовлення на цей літак, а також впровадити схему, за якої літак можна буде брати в лізинг на 15 років", - зазначив Тігіпко.

Як уточнив "SQ" керівник проектів та програм у сфері матеріального виробництва ПАТ "ФЕД" Олексій Гудков, проект створення цього літака ініціює голова правління "ФЕДа" Віктор Попов. У проекті бере участь також конструктори літака з Чехії. Новий літак можна буде модифікувати в пасажирський, вантажопасажирський, для потреб МНС і прикордонної служби. Привабливість проекту для інвесторів полягає в тому, що вартість цього літального апарату - у два рази нижча аналогів.

Як зазначив Гудков, для "ФЕДа" проект привабливий тим, що завод зможе постачати для його виробництва апаратуру, гідравліку і системи управління. Поки що в проекту є потенційний російський інвестор, тому будувати літак пропонується в Смоленську (Росія). Якщо з'явиться український інвестор і буде забезпечене держзамовлення, то будівництво літака можна налагодити на Харківському державному авіаційному підприємстві.

Довідка "SQ". 28 вересня Тігіпко відвідав завод "ФЕД", дав прес-конференцію в прес-центрі Харківської обласної організації Партії регіонів, а також узяв участь у зборах первинних організацій партії.

Проект будівництва літаків розроблений на базі українсько-російського технопарку "Слобожанщина" (Харків). Обсяг інвестицій - 120 млн.дол. Термін окупності - шість років.