Восени курячі яйця здорожчають до 12 грн./дес. з нинішніх 3-4 грн./дес. Про це 28 липня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив голова правління птахофабрики СЗАТ "Охоче" Микола Яковчук. За його словами, влітку завжди настає зниження ціни на яйця і птахофабрики тримають про запас гроші, щоб пережити цей період. "Зазвичай ситуація налагоджується в серпні, принаймні, в липні яйця продаються вже не нижче собівартості, яка зараз становить 4 грн./дес. Але цього року період кризи затягнувся, і восени підприємствам доведеться" надолужувати "упущення, що відіб'ється на ціні яєць", - зазначив М. Яковчук.

За його словами, складно врахувати всі фактори, які вплинуть на ціноутворення, але вже ясно, що зернові для приготування кормів будуть дорожче, ніж минулого року. Зараз зернові дорожче на 200 грн. за тонну, а оскільки в області неврожай, то до осені зернові можуть здорожчати ще більше. У країні також зростає заробітна плата, електроенергія за останні півроку здорожчала на 12% - це все теж відіб'ється на ціноутворенні відносно яєць,

Довідка "SQ". За 2009 р. в Україні господарствами всіх категорій було вироблено 15,8 млрд. яєць, в тому числі сільгосппідприємствами України - 9,2 млрд. штук.

На початку 2010 р. збільшилася собівартість виробництва курячих яєць. Вартість кукурудзи порівняно початку 2009 р. збільшився на 40%, фуражної пшениці - на 35%, соєвого шроту - на 36%, соняшникової шроту - в 2,1 рази, паливно-мастильних матеріалів - на 20%, заробітна плата підвищилася на 15%. Собівартість 1 десятка яєць збільшилася на 33% і з урахуванням ПДВ склала 4 грн. проти 3 грн. за аналогічний період 2009 р. Середня оптово-відпускна ціна десятка яєць в липні 2010 р. становить 2,3 грн., при цьому товарних залишків продукції на птахофабриках практично немає, відновлений експорт продукції в країни Азії та Близького Сходу.