АК "Харківобленерго" не змогла виконати кілька важливих заходів, передбачених інвестиційною програмою 2011 р. Про це повідомив "SQ" начальник фінансового управління компанії Андрій Ямпольський. Заходи не були виконані через неплатежі "Харківкомуночистводу", заборгованість якого на 1 січня 2012 р. склала 206 млн.грн. "У 2012 р. це підприємство продовжує нарощувати заборгованість, і при таких темпах до кінця року заборгованість перевищить 500 млн.грн.", - зазначив керівник фінуправління.

За його словами, не були розпочаті роботи з переведення електропідстанції 35/6 кВ "Буди" (Харківський р-н) на напругу 110/35/10 кВ. На реконструкцію планувалося виділити 13 млн.грн. Діюча підстанція експлуатується більше 40 років і вже не може забезпечувати зростаючі потреби населення. За останні роки в Будах частка споживаної населенням електроенергії збільшилася з 15 до 40% в загальному обсязі споживання. Крім цього, реконструйована підстанція забезпечила б більш надійне енергозабезпечення футбольної бази ФК "Металіст" (сел. Високий того ж району).

Начальник фінуправління зауважив, що була відкладена реконструкція високовольтної лінії електропередачі 6 кВ "Безлюдівка". У цьому районі йде інтенсивне будівництво житла та об'єктів соцкультпобуту, що призводить до збільшення споживаної потужності. Існуючі лінії електропередачі не розраховані на таке навантаження, що призводить до аварій. Від споживачів надходять масові скарги на незадовільну якість електроенергії, і реконструкція повинна була вирішити цю проблему.

За словами А. Ямпольського, на реконструкцію підстанції 110/6 кВ "Павловська", яка включена до програми підготовки міста до Євро-2012, замість запланованих 81,1 млн.грн. було спрямовано лише 30,8 млн.грн. На підстанції планується збільшити потужність силових трансформаторів з 10 МВА до 25 МВА, що дозволить стабілізувати енергопостачання в центральній частині Харкова. Крім цього, від "Павлівської" здійснюватиметься резервне живлення ПС "Олексіївська" за напругою 10 кВ.