75 квартир буде видано в Харківській області в рамках регіональної програми "Доступне житло". Про це 27 жовтня на сесії Харківської облради повідомив начальник управління містобудування та архітектури Харківської облдержадміністрації Михайло Рабинович. За його словами, на доплату з держбюджету 30%-ї вартості квартир області було направлено 5,9 млн.грн. Уже профінансовано 22 угоди на 1,1 млн.грн., загальна площа квартир за якими - 720 кв.м. До кінця року планується профінансувати ще 53 квартири. Усього під програму "Доступне житло" було відібрано 416 квартир у п'яти об'єктах регіону.

Як зазначив М.Рабинович, торік у рамках програми було видано 36 квартир. На наступний рік буде реалізовуватися друга частина програми - будівництво нових будинків. Будуть відбиратися проекти, де є можливість знизити ціну квадратного метра житла. "Сьогодні беруть участь будинки з готовністю вище 70%. У цих будинках квартири не адаптовані під програму. А нове житло буде адаптоване. Під другий етап програми підібрано 16 будівельних майданчиків загальною площею 50 га. Зокрема, у Харкові на Рогані планують побудувати житловий масив. "Це будуть не окремі будинки, а те, що ми спостерігали при соціалізмі. Буде в плановому порядку побудований мікрорайон із відповідною житловою інфраструктурою", - заявив М.Рабинович.

 

Довідка "SQ". У програмі "Доступне житло" мають право брати участь люди, які перебувають на квартирному обліку або потребують поліпшення житлових умов. Державна підтримка виділяється з розрахунку не більше 21 кв.м площі на одну людину і додатково 10,5 кв.м на сім'ю. Середньомісячний сукупний прибуток на одного члена сім'ї не повинен перевищувати чотирикратного розміру середньомісячної зарплати в регіоні (у Харкові - 2 тис. 267 грн. на серпень 2011 р.). На поточному рахунку громадянина має бути 70% вартості житла. Харківське управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву укладає з уповноваженим банком договір про будівництво житла і перераховує на рахунок громадянина 30% вартості цього житла.

У Харківській області до держпрограми "Доступне житло" включені п'ять об'єктів (забудовники - "Житлобуд-1" (Харків) і "База будівельної комплектації" (Лозова).

З держбюджету для Харківської області у 2011 р. на програму "Доступне житло" було виділено 5 млн. 964 тис.грн., ще 5 млн.грн. - з бюджету міста Харкова. Гранична максимальна вартість квадратного метра житла в рамках програми для Харкова становить 5 тис. 362 грн., для районів області - 4 тис. 290 грн. Усього черга на житло в області складає близько 47 тис. сімей, брати участь у програмі мають право близько 28 тис. сімей.

Цього року Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву планує надати пільгові кредити 450 українських сімей. На це буде спрямовано понад 130 млн. грн. Зокрема, 60 млн. грн. за рахунок держбюджету, 40 млн. грн. - кошти місцевих бюджетів, 31 млн. грн. - за рахунок статутного капіталу фонду.