ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" (Київ) приєднався до Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП). Відповідний договір банк уклав з Національним банком України. У НСМЕП він буде виконувати функції емітента та еквайра. (Http://www.uabanker.net)

Також до НСМЕП приєднався "Державний ощадний банк України" ("Ощадбанк"), який сьогодні, 27 травня, уклав з НБУ відповідний договір. У НСМЕП "Ощадбанк" також буде виконувати функції емітента та еквайра. (Http://www.uabanker.net)

Довідка "SQ". НСМЕП - це внутрішньодержавна банківська багатоемітентна платіжна система масових платежів, у якій розрахунки за товари та послуги, одержання готівки та інших операцій здійснюються за допомогою платіжних смарт-карток за технологією, розробленою Національним банком України. За даними НБУ, зараз учасниками системи НСМЕП є 55 банків, серед них 7 - харківських (ПАТ "Мегабанк", АТ "Банк "Грант", АТ "Банк Меркурій", ПАТ "Інпромбанк", АТ "Регіон-банк", АТ "Банк "Золоті ворота" та ПАТ "АКБ "Базис").

Наглядова рада ПАТ "АКБ "Київ" до узгодження з Національним банком України з 26 травня призначила виконуючим обов'язки голови правління банку Світлану Скосирську (http://www.ukrbanks.info).

Довідка "SQ". ПАТ "АКБ "Київ" засноване 1993 р. Банк надає повний спектр послуг приватним і корпоративним клієнтам. За розміром активів банк належить до групи середніх банків (величина активів від 1,5 до 4,8 млрд. грн). На 1 жовтня 2010 р. активи банку становили 2,775 млрд. грн., власний капітал - 681,3 млн. грн., статутний капітал - 3,567 млрд. грн., кредитний портфель - 3,71 млрд.грн. Роздрібна мережа банку налічує 63 відділення в 11 областях України, в тому числі в Києві і області - 48 відділень. Частка держави в статутному фонді банку становить 99,94%.

Двадцятку кращих банкірів Україні, згідно з рейтингом, складеним тижневиком "Фокус", очолили Олександр Дубілет ("Приватбанк"), Борис Тимонькін ("Укрсоцбанк") і Володимир Лавренчук ("Райффайзен Банк Аваль"). Далі в рейтингу йдуть Вікторія Михайле ("Альфа-Банк") і Костянтин Вайсман (ПУМБ). Десятку лідерів замикають Вадим Пушкарьов ("ВТБ Банк"), Олена Попова ("Дельта Банк"), Сергій Мішта ("Брокбізнесбанк"), Дмитро Зінков (ОТП) і Віктор Башкіров ("Промінвестбанк"). До другої десятку найуспішніших банкірів Україні увійшли Володимир Хливнюк ("Фінанси і кредит"), Федеріко Руссо ("Унікредитбанк"), Дмитро Гриджук ("Хрещатик"), Павло Макаров ("Кредит-Дніпро"), Юрій Граматик ("Імексбанк" ), Вадим Мороховський ("Південний"), Сергій Наумов ("Правекс Банк"), Петро Барон ("VAB Банк") і Сергій Панов ("УкрСибБанк"). (Http://www.uabanker.net)

Довідка "SQ". Для складання списку "Фокус" розробив спеціальну методику, в якій основними параметрами є дев'ять критеріїв - ключові показники діяльності банку. Аналізуючи дані фінансових установ за 2010 р. у відсотковому відношенні до 2009 р., вищу оцінку - 10 балів - редакція привласнювала банку з максимальним значенням і 1 бал - з мінімальним.