Долг "Харьковкоммуночиствода" за электроэнергию достиг 222 миллионов гривен – облэнерго

Заборгованість КП "Харківкомуночиствод" за електроенергію на 24 січня становить 222 млн.грн. Про це повідомив "SQ" голова комітету з конкурсних торгів АК "Харківобленерго" Андрій Ямпольський. За його словами, заборгованість почала різко зростати з серпня 2010 р. і на кінець 2011 р. становить 206 млн.грн. (рівень розрахунків - 35,77%). "У зв'язку із заборгованістю комунальників фінансове становище обленерго - катастрофічне", - зазначив А.Ямпольський.

За його словами, система платежів влаштована так, що кошти на оплату закупленої електроенергії через розподільчі банківські рахунки автоматично направляються оптовому продавцю. Кінцевою ланкою, яка страждає від неплатежів, є "Харківобленерго". Тому компанія може і зобов'язана припинити постачання електроенергії неплатнику. У випадку з "Харківкомуночистводом" зробити цього не можна. "Харківобленерго" неодноразово зверталося до судів з вимогою погасити заборгованість, але суди приймають сторону комунальників, діючи за законодавством, яке забороняє припиняти подачу електроенергії комунальним структурам. З іншого боку, самі енергетики не вважають відключення виходом із ситуації, оскільки при цьому місто буде вкинуте в техногенну катастрофу. "Вихід може бути знайдений у приведенні тарифів на водопостачання та водовідведення до економічно обгрунтованих величин, але місцева влада може підвищити тариф, тільки якщо це буде затверджено спеціальною комісією в Києві. Поки комісія не стверджує підвищення тарифу. Інший шлях - зменшення платежів "Харківобленерго" за покупну електроенергію на суму заборгованості комунального підприємства. Але це рішення може бути ухвалене тільки на рівні Кабміну", - зазначив А.Ямпольський.

За його словами, за 2011 р. "Харківобленерго" продало електроенергії на 3 млрд. 267 млн.грн. Більша частина коштів пішла на закупівлю електроенергії. На власні потреби компанія повинна була направити 756 млн.грн., при цьому половину витрат компанії становить зарплата семитисячного колективу. Кошти, що залишилися після виплати зарплат, планувалося направити на фінансування поточної діяльності компанії, а також на будівництво, реконструкцію та ремонтні роботи.

А.Ямпольський відзначив, що оскільки обленерго недоотримало кошти через заборгованість комунальників, було вирішено витрачати гроші за такими пріоритетами: зарплата, податки, поточна діяльність (аварійні ремонти, паливо і комунальні платежі), інвестиційна програма і планові ремонтні роботи. Однак на інвестпрограму і планові ремонтні роботи коштів не вистачає. "Створюється серйозна ситуація, коли зношені приблизно на 65% силові трансформатори нема за що ремонтувати. Доводиться кілька днів шукати запчастини для ремонту пошкоджених трансформаторів. У ремонтної служби в Харкові закінчився аварійний запас кабелю, муфт та інших матеріалів, який зазвичай постійно поповнювався. Але тепер на це немає коштів", - заявив голова тендерного комітету.

Довідка "SQ". "Харківобленерго" є членом оптового енергоринку України і працює на основі ліцензії Нацкомісії регулювання електроенергетики на підприємницьку діяльність. На балансі "Харківобленерго" 41 тис. км електромереж, 6,6 тис.км кабельних мереж, а також 170 силових трансформаторів 110-154 кВ, 332 силових трансформатори 35 кВ та 12 тис. 846 силових трансформаторів 6-10 кВ. Електрообладнання компанії в середньому має 58% зношеності.