"Я за відкриту і чесну приватизацію "Турбоатома" структурами, які мають відповідний профіль роботи і є фінансово спроможними", - заявив журналістам 25 січня голова Харківської облдержадмініcтрації Михайло Добкін, коментуючи включення харківського ВАТ "Турбоатом" до списку приватизації на 2012 р.

"Я абсолютно нормально ставлюся до приватизації. Держава - не завжди ефективний власник. Але харківському "Турбоатому" пощастило в тому, що свого часу його очолив Віктор Суботін, який зміг прийняти дуже багато корисних менеджерських рішень для цього підприємства. Але він управляє заводом від імені держави, в багатьох речах зв'язаний по руках і ногах, оскільки діє за дорученням Фонду держмайна і всі рішення погоджує з фондом і державним агентством, яке стало правонаступником ліквідованого Міністерства промислової політики. Бізнес - це зовсім інші можливості, в тому числі і у фінансовому плані, і в прийнятті рішень", - зазначив губернатор.

Він висловив свою впевненість у тому, що договір, який буде лежати в основі приватизаційного конкурсу, буде містити зобов'язання покупця щодо збереження спеціалізації підприємства, зобов'язання щодо розвитку заводу, у тому числі інвестиційні. "Від приватизації виграє насамперед регіон. Чим більше буде замовлень, чим вищою буде зарплата на "Турбоатомі", тим більшими будуть відрахування до бюджету", - зазначив М.Добкін.

Довідка "SQ". Фонд держмайна України включив низку підприємств Харківської області до приблизного переліку об'єктів приватизації на 2012 р., який опублікований у другому номері газети "Відомості приватизації". Крім "Турбоатома" (75,2% акцій належать державі), у цьому списку - ВАТ "Мереф'янський механічний завод" (Харківський р-н Харківської обл., державі належить 99,9% акцій), ВАТ "Авіалінії Харкова" (99,9%). Стосовно "Турбоатома" зазначено, що для початку процедури його приватизації потрібне спеціальне розпорядження Кабінету міністрів. Список необхідно затвердити і погодити в центральних органах влади. Після погоджень буде розроблений помісячний план-графік приватизації, за яким можна буде судити про те, яке держмайно продадуть. Уточнений план-графік повинен бути розроблений до кінця лютого.

2011 р. "Турбоатом" завершив з обсягом виробництва в 1,3 млрд.грн. (У 2010 р. обсяг виробництва був меншим 1 млрд.грн.). Прибуток "Турбоатома" за підсумками 2011 р. склав 400 млн.грн., що є абсолютним рекордом для машинобудівних підприємств країни. У 2012 р. завод планує виконати замовлень на 1,5 млрд.грн., а у 2013 р. - на 1,8 млрд.грн.

"Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС.