У Харківській області з'явилися факти несвоєчасних виплат за укладеними з Аграрним фондом договорами. Про це 25 листопада на нараді з міністром аграрної політики і продовольства України Миколою Присяжнюком повідомив генеральний директор приватного аграрно-орендного підприємства "Промінь" (Красноградський р-н Харківської області), Герой України Іван Гулий.

За його словами, виплати затримуються за укладеними договорами з чотирма господарствами області - "Альфа" (820 тис.грн.), КСП "Маяк" (181 тис.грн.), СТОВ "Ніка" (417 тис.грн.) і СТОВ "Агрофірма "Киселі" (121 тис.грн.). Аграрний фонд не розрахувався вчасно на загальну суму 1 млн. 541 тис. грн." Ми впевнені, що це не тільки через брак коштів, але й тому, що обрана неправильна стратегія роботи. Ми сподіваємося, що Аграрний фонд знайде кошти, щоб розрахуватися з господарствами. Це дозволить відновити закупівлю зерна до Аграрного фонду", - зазначив І.Гулий.

За словами голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна, потрібно знайти гроші і погасити заборгованість, щоб зберегти довіру сільгоспвиробників до Аграрного фонду. "І ще я звернувся до Міністерства аграрної політики, щоб продовжити закупівлю зерна до фонду", - зазначив М.Добкін.

Як підкреслив голова Харківської обласної організації у сфері агропромислового комплексу Іван Глянь, не можна також допускати проблем з розрахунками у сфері виробництва цукру. "Ми зіткнулися з тим, що рівень розрахунків цукрових заводів з аграріями не досягає і 10%. Колись самі заводи боролися за те, щоб не було давальницької схеми, а тепер пропонують нам забирати цукор. А ми не вміємо торгувати, виходячи на ринок , збиваємо ціну і несемо збитки. Нам потрібні кошти на рахунку", - зазначив І.Глянь.

Президент агрохолдингу "Кулиничі" Володимир Мисик зазначив, що допоможе І.Гляню і закупить у нього цукор за ціною 5,8 грн./кг.