Інвестиційні проекти Харківської області - проект "Село майбутнього", технополіс "П'ятихатки" й IT-парк "Інтелектроніка" - увійдуть до міжнародного роад-шоу. Про це 24 жовтня повідомив журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Юрій Сапронов. За його словами, роад-шоу в найбільших світових фінансових центрах проведе Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами. Розпочнеться захід 31 жовтня в Лондоні (Великобританія).

Як зазначив Ю.Сапронов, 2 листопада роад-шоу відбудеться у Відні (Австрія), 3 листопада - у Франкфурті-на-Майні (Німеччина), 4 листопада - в Мадриді (Іспанія). З боку Харківської області проекти презентуватиме начальник Головного управління економіки ХОДА Сергій Авершин. Турне в США представники Харківської області пропустять, бо не встигнуть отримати візу до цієї країни. 14 листопада роад-шоу пройде в Ель-Кувейті, 22 листопада - у Стамбулі (Туреччина), 24 листопада - в Абу-Дабі (Об'єднані Арабські Емірати, тут до делегації приєднається Ю.Сапронов).

Як зазначив Ю.Сапронов, 12 грудні роад-шоу переїде в Токіо (Японія), потім - у японське Осаку (13 грудня), корейський Сеул (14 грудня), після чого проект відправиться в китайські Гонконг (15 грудня) і Шанхай (19 грудня). Попередньо заплановано, що делегацію області очолить голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

За словами Ю.Сапронова, на Близькому Сході будуть презентувати здебільшого агрокластери, а в грудневому турне Південно-Східною Азією буде йти презентація технополісу "П'ятихатки" й IT-парку "Інтелектроніка".

Довідка "SQ". Проект ІТ-парку "Інтелектроніка" буде створений на базі декількох неефективно працюючих державних підприємств. На території комплексу "Інтелектроніка" планується зведення дата-центру (спеціалізований будинок для розміщення серверного і комунікаційного устаткування і підключення до каналів інтернету) з високошвидкісним підключенням до магістральних каналів зв'язку, а також розміщення інженерно-технічного комплексу гарантованого безперебійного енергопостачання та модульного офісного центру для розробників програмного забезпечення і мікропроцесорних систем. У рамках проекту IT-парку "Інтеллектроніка" планується залучити не менше 700 млн. грн. приватних інвестицій, що дозволить створити понад 500 нових робочих місць із середньою зарплатою 8 тис. грн. на місяць.

Технополіс "П'ятихатки" буде утворений на території понад 200 га з населенням близько 18 тис. осіб, на базі Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" Національної академії наук України. Вільні земельні ділянки П'ятихаток будуть використовуватися для будівництва нових лабораторних та офісних будівель.

Українсько-російський технопарк "Слобожанщина" розташований на території АТ "ФЕД" (Харків) і спрямований на створення спільної платформи для об'єднання харківського наукового потенціалу з інноваційною інфраструктурою Бєлгородської області. В рамках реалізації проектів українсько-російського технопарку "Слобожанщина" і технополісу "П'ятихатки" протягом 8 років планується залучити 2,5 млрд.грн. приватних інвестицій і 500 млн. грн. у вигляді преференцій.