ВАТ "Турбоатом" (Харків) провело функціональні випробування робочого колеса гідротурбіни для Канівської ГЕС (станційний № 8). Про це 25 червня повідомили "SQ" у прес-службі заводу. У присутності представників замовника фахівці "Турбоатому" провели функціональні і масляні випробування поворотно-лопатевого робочого колеса діаметром 6 м гідроагрегату Канівської ГЕС. Також була проведена перевірка працездатності колеса на ідентичність розвороту лопатей і рівень тиску. За результатами випробувань підписаний акт здачі-приймання про те, що всі контрольовані параметри відповідають нормам. Далі обладнання пройде балансування, буде розібрано, упаковано і в липні відвантажено замовнику.

Як відзначили в прес-службі, у виробництві для 8-го агрегату Канівській ГЕС знаходиться направляючий апарат, який у липні буде зібраний, випробуваний і пред'явлений замовнику. Пуск турбіни запланований на осінь цього року. На Канівській ГЕС "Турбоатом" здійснює модернізацію горизонтальних капсульних гідротурбін з установкою нового робочого колеса з оновленою лопатевою системою і спрямувального апарату, оснащеного лопатками з покращеним профілем. Усього на цій станції підприємство модернізувало 10 агрегатів з 24-х, чотири знаходиться у виробництві. В обсяг зобов'язань "Турбоатома" входить проектування, виготовлення, шеф-монтаж і технічне керівництво пуско-налагоджувальними роботами.

Прес-служба зазначила, що після реконструкції потужність гідроагрегата зросте з 19,2 МВт до 23 МВт, ККД збільшиться на 4%, а також підвищиться надійність і довговічність турбіни. Сумарна потужність станції підвищиться на 91 МВт і склав 552 МВт.

Довідка "SQ". Канівська ГЕС є другим ступенем каскаду електростанцій на р.Дніпро, який складається з восьми ГЕС сумарною потужністю близько 4 млн.кВт. На каскаді працюють 93 турбіни, з яких 90 поставлені ВАТ "Турбоатом". Реконструкцію станцій Дніпровського каскаду завод здійснює з 1996 р.

"Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для ГЕС, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробничі можливості дозволяють випускати на рік парові і гідравлічні турбіни загальною розрахунковою потужністю відповідно 8 млн. кВт і 2 млн. кВт. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і відвантаження.