План взаємодії компаній-забудовників і банків на добудову шести об'єктів у Харківській області був узгоджений 24 червня на нараді в Міністерстві фінансів України. Про це 25 червня повідомили "SQ" в асоціації "Регіональне будівництво" з посиланням на президента асоціації Олександра Харченка.

За його словами, компаніям-забудовникам наказано у 5-денний термін подати банкам кредитні заявки на фінансування недобудованих об'єктів з високим ступенем готовності. Банки протягом двох тижнів повинні розглянути подані кредитні заявки і ухвалити рішення щодо можливості кредитування добудови відповідних об'єктів. Мінрегіонбуд повинен забезпечити координацію роботи компаній-забудовників з банками відповідно до розробленого плану і в місячний термін проінформувати Мінфін про стан справ із залученням банківського фінансування. Нацбанку рекомендовано розглянути питання надання цільових кредитів рефінансування банкам, які беруть участь у реалізації плану взаємодії забудовників і банків.

За словами О. Харченка, на добудову об'єктів для всієї України необхідно виділити 537 млн.грн., з них - близько 10% для харківських об'єктів. "Поки процес фінансування знаходиться на стадії намірів. Будівельні компанії не можуть розраховувати на держгарантії при отриманні кредиту, для них стає проблемою питання застави", - О. Харченко.
 

Довідка "SQ". Нарада з питань фінансування добудови об'єктів незавершеного будівництва з високим ступенем готовності з залученням банківського фінансування провів міністр фінансів Федір Ярошенко. У нараді взяли участь заступник голова НБУ Василь Пасічник, заступник міністра регіонального розвитку і будівництва Дмитро Ісаєнко, представники 14 банків і 20 будівельних компаній України.