Національний банк України (НБУ) скасував заборону для банків на купівлю і продаж валюти на міжбанківському ринку протягом одного операційного дня. Відповідна постанова НБУ була опублікована 20 травня у виданні "Офіційний вісник України" (№ 35). Таке рішення було прийняте на виконання положень меморандуму про співпрацю з Міжнародним валютним фондом, який вимагає від Нацбанку України лібералізувати обмінний курс гривні. Заборона на одночасну продаж і купівлю валюти була введена НБУ в період фінансово-економічної кризи для запобігання спекулятивного "розгойдування" курсу.

Раніше перший заступник голови Нацбанку Юрій Колобов заявив, що попит і пропозиція на валютному ринку України в цей час збалансовані. За його словами, з початку року Нацбанк поповнив валютні резерви шляхом інтервенцій на міжбанківському ринку більш ніж на 2 млрд. дол., створивши значний запас міцності. Ю.Колобов уточнив, що дефіцит поточного рахунку за I квартал 2011 р. склав усього лише 700 млн. дол., у той час як позитивне сальдо фінансового рахунку досягло 1,9 млрд. дол. (http://news.finance.ua)

Найбільший акціонер банку "Форум" - "Commerzbank Auslandsbanken Holding AG" (Німеччина) - збільшив участь у статутному капіталі банку з 94,52% до 95,91%. Як повідомив банк "Форум" у системі розкриття інформації Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку України, відповідні зміни в структурі акціонерного капіталу зафіксовано 20 травня. Згідно з повідомленням, "Commerzbank" наростив участь у статутному капіталі банку в результаті збільшення статутного капіталу кредитно-фінансової установи. (Http://delo.ua)

Довідка "SQ". Банк "Форум" працює на українському ринку з 1994 р. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 квітня 2011 р. за розміром загальних активів (13,71 млрд. грн.) банк "Форум" займав 16-е місце серед 176 діючих у країні банків. У травні Держкомісія з цінних паперів зареєструвала збільшення статутного капіталу банку "Форум" на 34%, або на 1,5 млрд. грн., - до 5,94 млрд. грн.

"Western Union" відзначає свій 160-річний ювілей. Як повідомила прес-служба компанії, "Western Union" був заснований 1851 р. як телеграфний бізнес у м. Рочестер (штат Нью-Йорк). У 1871 р. клієнтам уперше була запропонована послуга грошових переказів. Компанія продовжувала розвиватися, в результаті ставши світовим лідером в індустрії грошових переказів. Засновники компанії Хайрам Сіблі (Hiram Sibley) і Семюель Селден (Samuel Selden) хотіли об'єднати розрізнені телеграфні лінії в єдину мережу і в результаті створили ефективний і зростаючий бізнес. (Http://aub.org.ua)

Довідка "SQ". "Western Union" об'єднує понад 455 тис. пунктів обслуговування більш ніж у 200 країнах світу. У 2010 р. обробляв в середньому близько 1,7 млн. грошових переказів на день, або 19 трансакцій на секунду. У 2010 р. прибуток компанії склав 5,2 млрд. дол.