Південна залізниця (ПЗ) обладнає ділянку Харків-Пасажирський - Тополі (Дворічанський р-н Харківської обл.) системою супутникового спостереження та оповіщення пасажирів про рух електропоїздів "Навігація-Інформатизація-Управління". Про це повідомили "SQ" у прес-службі Південної залізниці. Роботи із впровадженню системи ведуть фахівці Інформаційно-обчислювального центру Південної залізниці спільно з харківськими підприємствами ТОВ "Хартеп" та НВП "Хартрон-Інкор".

За даними Південної залізниці, система вже впроваджена на ділянці Харків - Козача Лопань. Були встановлені бортові інтелектуальні комплекси локомотива на 12 електропоїздах. До складу комплексів входять GPS/GPRS-термінали, що дозволяють визначати географічне положення електропоїздів і передавати дані на сервер. Для оповіщення пасажирів на станціях Харків-Пасажирський, Дергачі, Слатине, Козача Лопань у залах очікування встановлені плазмові панелі, які відображають місцезнаходження приміських поїздів на ділянці, а на зупиночних пунктах - інформаційні табло і гучномовці, які сповіщають пасажирів про наближення електропоїздів, виходячи з розкладу і реального просування електропоїздів ділянкою.

Як заявили на Південній залізниці, також спільно з "Хартеп" йде розробка навігаційної системи оповіщення ремонтних бригад про наближення рухомого складу під час проведення ремонтних робіт (АС НДУ-РБ). Це підвищить безпеку руху при виконанні ремонтних робіт, а також внесе якісні зміни в технологію роботи служби колії. Встановлюватися системи будуть на локомотиви, дрезини й дефектоскопічні візки, а працівники ремонтних бригад будуть оснащуватися мобільними навігаційними терміналами розміром з мобільний телефон. Полігоном для впровадження даної системи навігаційного оповіщення планується вибрати ділянку Лозова - Козача Лопань.

Довідка "SQ". ПЗД входить до складу шести залізниць України, які об'єднує ДАЗТ "Укрзалізниця". Південна залізниця проходить територією семи областей України: Донецької, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської та Чернігівській. Управління Південної залізниці розташоване у Харкові.