Президент України Віктор Янукович найближчим часом визначиться з кандидатурою на посаду голови Національного банку України. Про це він сказав під час зустрічі з членами Кабінету міністрів. "Національний банк і фінансова система повинні відігравати значну роль у розвитку нашої держави", - зазначив Янукович і додав, що одним із пріоритетів наступного року має стати ведення макроекономічної політики, спрямованої на формування нових стимулів для кредитно-інвестиційної діяльності. "Зміна рушіїв економічного розвитку потребуватиме освоєння нових важелів банківського регулювання, антиінфляційної політики, жорсткого контролю валютного ринку, щоб уникнути спекуляцій. У цій сфері потрібна тісна співпраця уряду і Національного банку", - заявив президент. (http://www.unian.net)

Довідка "SQ". Сьогодні, 24 грудня, президент своїм указом призначив голову НБУ Сергія Арбузова першим віце-прем'єр-міністром України, однак указ про його звільнення з посади голови НБУ ще не оприлюднений. Також президент призначив голову ради НБУ Ігоря Прасолова міністром економічного розвитку і торгівлі України.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) на підставі рішення виконавчої дирекції фонду від 21 грудня (протокол № 084/12) повідомив про проведення пошуку потенційних інвесторів, які можуть бути залучені до висновку банку "Таврика" з ринку. Фонд пропонує потенційним інвесторам такі способи виведення банку з ринку: відчуження всіх або частини активів і зобов'язань банку на користь приймаючого банку; створення і продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов'язань банку; продаж банку в цілому. (http://www.fg.org.ua)

Довідка "SQ". Банк "Таврика" (Київ) заснований 1991 р. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 липня 2012 р. за розміром загальних активів (4,903 млрд. грн.) банк займав 39-е місце серед 176 банків. 23 листопада НБУ заборонив банку "Таврика" залучати вклади від фізичних осіб та проводити операції з цінними паперами. 20 грудня до банку "Таврика" була введена тимчасова адміністрація ФГВФО.

"УкрСиббанк", згідно з рішенням, прийнятим Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, включено до переліку банків-агентів фонду для здійснення виплат гарантованих сум відшкодування вкладникам ліквідованих банків у 2012-2013 рр. "Обираючи фінустанову, фонд керувався такими критеріями: надійність, дотримання нормативних показників НБУ, наявність широкої банківської мережі, можливість виплати відшкодувань за зверненням вкладників у будь-якому відділенні банку, а також приналежність до групи найбільших і великих фінустанов", - зазначається в повідомленні прес-служби банку. Згідно з положенням про порядок відшкодування коштів за вкладами населення, банк буде зараховувати надані фондом кошти і на наступний робочий день організовувати виплати гарантованих сум у своїх відділеннях. Відшкодування здійснюється за вкладами у розмірі до 200 тис.грн. з відсотками включно. (http://www.banki.ua)

Довідка "SQ". АТ "УкрСиббанк" (Харків) засноване 1990 р. 84,9995% статутного капіталу банку володіє "BNP Paribas SA" (Франція), 15% - Європейський банк реконструкції та розвитку. Регіональна мережа банку складає близько 700 відділень. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2012 р. за розміром загальних активів (32,86 млрд. грн.) банк входить до десяти найбільших банків країни. "УкрСиббанк" є постійним учасником ФГВФО з вересня 1999 р. За даними фонду, на 1 грудня 2012 р. здійснюються виплати вкладникам 22-х ліквідованих банків. Уже виплачено 4 млрд. 308 тис.грн., вклади отримали 120 тис. 466 осіб. Учасниками фонду є 175 українських банків, загальна сума коштів, акумульована фондом, становить 6 млрд. 152,9 млн. грн.

У Миколаєві троє чоловіків у масках увірвалися до відділення банку і, погрожуючи зброєю, відібрали у касира гроші. Як вдалося з'ясувати ТСН.ua з власних джерел, розбійники напали на відділення перед самим закриттям. Для переконливості вони вистрілили в підлогу з травматичного пістолета і забрали гроші - близько 1 тис.дол. і 8 тис.грн. Факт нападу в міліції підтвердили, проте коментувати інцидент відмовилися. За словами свідків, співробітниця банку начебто встигла натиснути тривожну кнопку, але затримати грабіжників за гарячими слідами не вдалося. (http://ru.tsn.ua)