Господарський суд Харківської області задовольнив позов Державної екологічної інспекції в Харківській області проти Харківського заводу залізобетонних конструкцій (структурного підрозділу УТОО "Південна залізниця"). Як повідомив офіційний сайт інспекції, звернутися до суду вона була змушена після того, як завод не виконав вимоги претензії щодо відшкодування матеріального збитку, заподіяного державі порушенням природоохоронного законодавства.

У листопаді-грудні 2009 р. Держекоінспекція в Харківській обл. під час планової перевірки встановила, що завод здійснював наднормативні викиди забруднюючих речовин в повітря від газогенераторів за відсутності відповідного дозволу, що є порушенням ст. 11 закону "Про охорону атмосферного повітря". Термін дії дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами на підприємстві закінчився ще в 2004 р., після чого в 2006 р. там були встановлені газогенератори КРОН-4 і КРОН-6.

За результатами виявлених порушень головногор інженера підприємства було притягнуто до адміністративної відповідальності, штраф він сплатив добровільно. Але збиток, заподіяний державі наднормативними викидами забруднюючих речовин, завод не відшкодував. У Господарський суд, куди звернулася інспекція для примусового стягнення 3 тис. 514 грн., підприємство надало низку заперечень, обгрунтовуючи їх тим, що ніякої шкоди навколишньому середовищу воно не завдавало, можливості своєчасно отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин не мало. Суд повністю задовольнив позов Держекоінспекції.