Великі підприємства Харкова за 2010 р. сплатили до загального фонду державного бюджету України 8,6 млрд.грн., з них за рахунок податкового контролю - 21,7 млн.грн. Про це 24 лютого повідомили "SQ" у Спеціалізованій ДПІ з роботи з великими платниками податків у м. Харкові з посиланням на дані заступника начальника інспекції - начальника управління податкового контролю юридичних осіб Євгена Бамбізова.

За його словами, в 2010 р. інспекцією перевірено 177 суб'єктів господарської діяльності. У результаті перевірок для сплати донараховано 619,7 млн. грн. податків, зменшено 60,7 млн.грн. збитків підприємств, їх декларували, зменшено задекларованого відшкодування ПДВ на 29 млн. грн., залишку від'ємного значення з декларацій з ПДВ - на 67,7 млн.грн.

Як зазначив Є.Бамбізов, за 2010 р. кількість підприємств, які декларують збитки, зменшилась з 25 до 11. За рік співробітниками інспекції було перевірено 13 таких підприємств.

Заступник начальника інспекції також повідомив, що в січні цього року до держбюджету інспекцією зібрано 682,6 млн.грн. платежів, з них у результаті податкового контролю надійшло 1,9 млн.грн.

Довідка "SQ". На обліку в Спецподатковій перебуває 259 платників податків. Серед клієнтів СДПІ - ЗАТ "Філіп Морріс Україна", статутного територіально-галузеве об'єднання "Південна залізниця", ВАТ "Турбоатом", ЗАТ "Завод "Південкабель", ДП "Завод "Електроважмаш", ДП "Харківський завод електроапаратури", КП "Харківські теплові мережі", ДП "Завод ім.Малишева", Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка", а також низка банків Харкова.

Харківська область у січні до бюджетів усіх рівнів зібрала 1 млрд. 276,4 млн.грн. податків, у 2010 р. - більше 16 млрд.грн. податків.