У Харківській області почали вирощувати енергетичну вербу. Про це 23 січня повідомив журналістам начальник управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації Василь Без'язичний. За його словами, верба за рік виростає висотою 3-3,5 метри і придатна для виробництва з неї паливних брикетів та пелет. У рамках проекту така верба вирощується на кількох гектарах у Краснокутському районі області.

За словами В.Без'язичного, вербу висаджують у незручних для сільськогосподарського виробництва місцях. Узимку вирощений урожай верби прибирають спеціальною технікою, а навесні дерево знову починає рости. Вирощування енергетичної верби не стало масовим явищем в області, але у зв'язку з тенденцією здорожчання соломи такий проект може бути рентабельним.

Солому вже давно використовують в області для виробництва паливних брикетів і пелет. За кілька років її вартість зросла з 100 до 350 грн./т і продовжує зростати. Ціла низка підприємств області виготовляє з соломи брикети. Собівартість брикетів становить близько 620 грн./т, продають їх за ціною 720 грн/т. Найдорожче коштують пелети, які продають за кордон. Вартість тонни пеллет складає приблизно 1,1 - 1,2 тис.грн. При цьому до них пред'являються підвищені вимоги з якості.