ВАТ "Турбоатом" (Харків) 22 лютого зазнало і здало під відвантаження обладнання для блоку № 6 ТЕС "Аксу" (Казахстан). Про це 23 лютого повідомили "SQ" у прес-службі підприємства. На випробувальному стенді були зібрані циліндри високого, середнього та низького тиску з роторами для турбіни К-325-23, 5. У присутності замовника обладнання пройшло комплексні випробування, за результатами яких було підписано акт здачі-приймання.

За даними прес-служби, тепер деталі турбіни будуть демонтовані, пройдуть ревізію, консервацію, потім їх відправлять на станцію, де в присутності шеф-інженера "Турбоатома" будуть здійснюватися монтаж і пуско-налагоджувальні роботи.

Довідка "SQ". Раніше для блоку № 6 "Турбоатом" поставив перехідною патрубок, вузли системи регулювання та допоміжне обладнання. Закінчити постачання обладнання для станції планується в березні.

Контракт на постачання обладнання для блоку № 6 ТЕС "Аксу" був підписаний у березні 2010 р. Згідно контракту "Турбоатом" здійснить заміну агрегату К-300-240 на турбіну нового покоління К-325-23, 5. У результаті модернізації потужність турбіни зросте на 25 МВт, ККД збільшиться і маневреність, а також підвищиться термін служби енергоблоку і всієї електростанції. Крім того, після реконструкції на 5% зменшиться питома витрата палива, що в свою чергу поліпшить екологічні показники ТЕС.

Поставка обладнання повинна бути завершена в першому півріччі 2011 р. До зобов'язань підприємства входять проектні роботи, монтаж, шеф-монтаж та технічний супровід пуско-налагоджувальних робіт.

ВАТ "Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС. 75% акцій ВАТ "Турбоатом" належить державі. На заводі працює 4,9 тис.осіб.