ДП "Завод "Електроважмаш" (Харків) стало головним підприємством з оснащення електроустаткуванням нових дизель-поїздів виробництва ХК "Луганськтепловоз". Про це повідомили "SQ" на підприємстві. Як повідомив головний конструктор комплексу тягового електрообладнання "Електроважмашу" Віктор Іванов, у 2011 р . два дизель-поїзди з поліпшеними характеристиками ДЕЛ-02, призначені для приміських пасажирських перевезень, будуть оснащені електрообладнанням, укомплектованим харківським підприємством.

"Окрім того, що ми будемо виготовляти тягові двигуни, низку апаратів, сучасні контролери для машиніста, наш завод отримує ще головні функції з комплектації всього електрообладнання, яке будуть поставляти й інші українські підприємства. Ми будемо розраховувати всі характеристики й алгоритми управління і вже створюємо замкнутий випробувальний стенд для налагодження комплексу електрообладнання", - повідомив В.Іванов.

Він зазначив, що це замовлення важливе для підприємства, оскільки дозволить відпрацювати нові ідеї та рішення. Зокрема, йдеться про застосування технології приводу коліс, де замість механічної передачі буде використовуватися асинхронний електричний привід. Ця інновація дозволить більш гнучко і в більш широкому діапазоні регулювати тягу і, відповідно, швидкість руху складу.

Поки "Луганськтепловоз" випустив чотири дизель-поїзди типу ДЕЛ-02, вони експлуатуються на Одеській залізниці. В.Іванов припустив, що надалі обсяг виробництва цих машин буде збільшуватися і щороку луганський завод буде випускати по кілька таких дизель-поїздів.

Довідка "SQ". "Електроважмаш" - єдиний в Україні розробник і виробник турбогенераторів для АЕС і ТЕС, гідрогенераторів і гідрогенераторів-двигунів для гідро-і гідроакумулюючих электростанций. Спеціалізується з виробництва електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, бурових установок, екскаваторів, водяних насосів зрошувальних каналів, а також з випуску комплектного тягового електрообладнання для тепловозів, електровозів, дизель-поїздів. Продукція "Електроважмашу" експлуатуються в 40 країнах. У 2010 р. завод збільшив обсяги виробництва на 7,9% до 875 млн.грн., чистий прибуток - на 16,8% до 882 млн.грн. Середньомісячна зарплата склала 2 тис. 592 грн.