Асоціація "Українська кредитно-банківська спілка" (УКБС) наполягає на ветуванні закону "Про регулювання діяльності банків" № 0884 який, на думку банкірів, суперечить міжнародним нормам. Зокрема, цей закон зобов'язує аудиторів банків розкривати НБУ аудиторську таємницю, надавати йому робочі документи аудиту банку, а також надають регулятору право вимагати розширення предмета аудиту. "Це дає можливість використовувати суб'єктивний чинник", - підкреслюють в УКБС. На думку банкірів, зазначені норми закону не відповідають міжнародним нормам, зокрема, Міжнародним стандартам аудиту, Директиві ЄС 2006/43/ЄС про обов'язковий аудит щорічної та консолідованої звітності, що забороняє розголошувати аудиторську таємницю. Також ці норми суперечать закону України "Про аудиторську діяльність", який забороняє аудитору розголошувати інформацію, отриману при проведенні аудиту, і розголошувати комерційну таємницю", - заявили в УКБС. (Http://finance.liga.net)

Акціонер банку "Надра" - кіпрська компанія "Manmade Enterprises Ltd" - подав позов до Окружного адміністративного суду Києва з проханням визнати незаконним постанову Нацбанку № 38 від 11 лютого про продовження повноважень тимчасового адміністратора банку "Надра" Валентини Жуковської ще на півроку. Як випливає з позовної заяви, рішення НБУ прийнято з порушеннями законодавства, оскільки було прийняте 11 лютого. У цей день закінчилися повноваження тимчасового адміністратора, які вже продовжувалися на рік. Ухвалюючи постанову, НБУ грунтувався на змінах до закону "Про банки і банківську діяльність", прийнятих парламентом в екстреному порядку 4 лютого (згідно цього закону тимчасова адміністрація в системоутворюючих банках, до яких відноситься "Надра", може продовжуватися на 18 місяців). Проте президент підписав закон 3311-VI тільки 15 лютого, а опублікований він був у газеті "Урядовий кур'єр" 17 лютого.

У суді інтереси "Manmade" представляє юридична фірма "Астерс". "Мета наших дій - скликати загальні збори акціонерів, на яких законно буде прийнято рішення про збільшення капіталу без порушення прав діючих акціонерів,- відзначив старший юрист "Астерс" Леонід Антоненко. - В акціонера є своє бачення того, як повинні розвиватися процеси в банку. Ми хочемо, щоб адміністратор або прислухався до їхньої думки, або, якщо він не в змозі цього зробити, його необхідно усунути від управління банком". (Http://www.kommersant.ua)

Довідка "SQ". Банк "Надра" заснований 1993 р. Фінустанова претендує на рекапіталізацію за рахунок бюджетних коштів. Власник "Group DF" (Австрія) український бізнесмен Дмитро Фірташ у травні 2010 р. заявив, що готовий вкласти в банк "Надра" 5 млрд. грн. на паритетних засадах з державою. 12 лютого голова НБУ Сергій Арбузов повідомив, що НБУ продовжив дію тимчасової адміністрації у банку "Надра". Статутний капітал банку складає 390,363 млн. грн. До початку 2011 р. його найбільшими акціонерами залишалися "Novartik Trading Limited" (60,9967%) і "Manmade Enterprises Limited" (обидві - Кіпр, 30,7406%).

"Імексбанк" відкрив 11-е відділення в Миколаєві (№ 24, за адресою: вул. Арх. Старова, 6 д). У відділенні можна оформити депозитний вклад у національній або іноземній валютах, придбати злитки банківських металів, відкрити поточний рахунок, оплатити комунальні платежі, оформити платіжну картку НСМЕП, систем Visa або MasterCard, здійснити валютообмінні операції. Як повідомив банк, у рамках розширення географії діяльності банку в 2010 р. були відкриті нові відділення у сел. Овідіополь, містах Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Біла Церква. Цього року вже відкриті відділення в Одесі та Запоріжжі (http://www.uabanker.net)

Довідка "SQ". АКБ "Імексбанк" (Одеса) заснований 1994 р. Згідно класифікації НБУ, входить до групи великих банків України. На 1 травня 2010 р. активи - 5,8 млрд.грн., статутний капітал - 795 млн.грн., кредитно-інвестиційний портфель - 4,5 млрд.грн. Банк обслуговує більше 20 тис. юридичних осіб і більше 610 тис. фізичних осіб, мережа банку нараховує більше 500 підрозділів.