Частка покупців-інвесторів на ринку житлової нерухомості Харкова продовжує скорочуватися. Як повідомили "SQ" у службі маркетингу компанії "Харківське агентство нерухомості", за минулий рік кількість інвесторів скоротилася вдвічі. Якщо з січня до жовтня 2010 р. кількість людей, що інвестують у нерухомість, становила 9% загальної кількості покупців, то за відповідний період 2011 р. цей показник становив лише 4,3%.

"З ринку пішли люди, для яких нерухомість була заробітком, тобто ті, хто купував квартири в очікуванні зростання цін з метою подальшого перепродажу або здачі в оренду. До початку світової фінансової кризи 2008 р. такі інвестиції були надзвичайно вигідним бізнесом, оскільки ціни на квартири постійно росли: в середньому щорічне зростання цін становив 30-50%. Зараз же ринок демонструє стабільність, значного і різкого зростання цін у найближчому майбутньому не очікується, тому квартири купують, в основному, кінцеві споживачі", - зазначив маркетолог компанії Максим Клименко.

За словами експерта, найбільший попит серед покупців-інвесторів мають однокімнатні та двокімнатні квартири, розташовані поблизу станцій метро, ​​в районах з розвинутою інфраструктурою, таких як Салтівка й Олексіївка - тобто ті, які можна швидко здати в оренду або перепродати.

Як зазначив М.Клименко, скорочення кількості інвесторів має і плюси, і мінуси. "Звичайно, відхід "перекупників" з ринку вигідний кінцевим споживачам нерухомості через відсутність ажіотажу і стрибкоподібного росту цін, у створенні якого брали участь інвестори і комерційні банки. З іншого боку, більшою мірою саме покупці-інвестори стимулювали розвиток українського ринку нерухомості", - підкреслив він. За прогнозом експерта, у 2012 р. частка інвесторів на ринку житлової нерухомості Харкова продовжить скорочуватися.

Довідка "SQ". Компанія "Харківське агентство нерухомості" заснована 1996 р. Входить до п'ятірки найбільших агентств нерухомості Харкова. Надає повний пакет послуг з купівлі, продажу й оренди житлової і комерційної нерухомості, а також надає консалтингові послуги з аналізу ринку.