Колишній депутат Держдуми й екс-власник "Амурметал" Олександр Шишкін на початку року став власником української групи компаній "Здоров'я" (Харків). Про це повідомив "Комерсант". Вартість придбаних активів може досягати 150 млн.дол. За даними порталу, О.Шишкін уже входив до складу акціонерів, але єдиним власником став недавно.

Як відзначили "SQ" у фармацевтичній компанії "Здоров'я", компанія не коментує інформації про зміну власника. "Офіційної інформації про операцію немає. Вона може з'явитися в офіційних джерелах, але може й не з'явитися", - заявили на фабриці.

Довідка "SQ". Фармацевтична група компаній "Здоров'я" об'єднує три заводи в Харкові ("Здоров'я", "Здоров'я народу" і "Дослідний завод ДНЦЛЗ"), а також завод  Києві "Фармекс" (колишній "Макс-Велл"). Загальна потужність - щорічний випуск 45 млн. ампул, 65 млн. упаковок таблеток, 10,2 млн. пакетів порошків, 18 млн. упаковок гранул, 12,4 млн. упаковок капсул, 2 млн. балонів аерозолів і спреїв, 4,5 млн. одиниць м'яких лікарських форм (мазі, креми, гелі), 8,3 млн. одиниць рідких лікарських форм (сиропи, краплі, настої, розчини, суспензії, емульсії, еліксири).

Основним профілем діяльності О.Шишкіна раніше була чорна металургія: до 2009 р. він був власником компанії "Амурметал", 100% якої викупив "Зовнішекономбанк". До кризи О.Шишкін входив до числа найбагатших людей Росії: у рейтингу журналу "Forbes" у 2008 р. він займав 48-й рядок зі статком 2,3 млрд. дол.