Харківська облрада 22 квітня на сесії погодила орендному підприємству "Шахта ім.Засядька" (Донецьк) спеціальні дозволи на користування надрами. На шахті заявили, що будуть самостійно проводити геологорозвідку і буріння, для чого закуплено обладнання, залучені вітчизняні та зарубіжні фахівці, які і визначили перспективні майданчики для видобутку газу.

За даними шахти, видобуток планується вести на Нижньоортищевській площі в Чугуївському і Зміївському і районах, а також на Володарській площі в Дергачівському і Богодухівському районах Харківської області. Дозвіл на видобуток газу шахта планує отримати без проведення аукціону.

За словами голови Харківської облради Сергія Чернова, площі можуть бути передані в розробку без аукціону, і Кабмін дозволив шахті скористатися цією можливістю. "Для нас головне, щоб регіону не завдали шкоди, щоб область отримала від розробників надр кошти на соціальний розвиток регіону, а також були створені нові робочі місця і йшли надходження до місцевих бюджетів. За цим стежитимуть відповідні управління Харківської облдержадміністрації", - зазначив голова облради.

Довідка "SQ". Видобуток газу в Харківській області ведуть ГПУ "Шебелинкагазвидобування" ДК "Укргазвидобування", а також низка державних і приватних компаній. У Харківській області добувають близько 40% українського газу. Найбільше родовище - Шебелинське (Балаклійський район).

Шахта ім. Засядька працює з 1958 р. Одна з найбільших шахт України, зараз має частку в загальному обсязі видобутку вугілля в Україну в 2,19%, вугілля для коксування - 6,83%. На шахті працює 15 тис.осіб. Контролюється народним депутатом Юхимом Звягільським (фракція Партії регіонів).