Україна отримала пропозицію Китайського центробанку надати країні кредит замість коштів МВФ. Про це повідомило джерело в НБУ. (Http://maanimo.com)

Довідка "SQ". 18 листопада Міжнародний валютний фонд (МВФ) оприлюднив звіт щодо результатів програми stand-by в Україні, в якому говориться, що Україні бракує відповідальної влади для ефективної співпраці і що українські чиновники не мають чіткого розуміння, якою має бути стратегія економічного розвитку. Місія Міжнародного валютного фонду, яка нещодавно працювала в Україні, завершила роботу без укладання угоди. Місія також не змогла домовитися з українською стороною про перегляд програми stand-by. Цього року Україна так і не отримала запланованого траншу від МВФ".

Представники банків в Україні перебільшують при описі ситуації із гривневою ліквідністю, розташовуючи значним вільним ресурсом в іноземній валюті, заявив директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку Національного банку України (НБУ) Сергій Кораблін. Він також зазначив, що в щотижневих аукціонах з рефінансування бере участь 3-7 банків, що лише підтверджує відсутність системних проблем з рефінансуванням. (Http://maanimo.com)

Довідка "SQ". Українські банкіри в останні місяці відзначають скорочення гривневої ліквідності, що призвело до істотного зростання відсоткових ставок. За їхньою оцінкою, НБУ обмежує рефінансування кредитно-фінансових установ, побоюючись перетікання відповідних коштів на валютний ринок. У свою чергу, в НБУ підкреслюють, що використання монетарних важелів для протидії інфляції повністю вписується у визначені законодавством завдання центрального банку.

Шведська група "SEB" підписала угоду про продаж свого роздрібного банківського бізнесу в Україні - "СЕБ Банку" - групі компаній, афілійованих з невеликим українським "Євробанком". Про це повідомила прес-служба українського "СЕБ Банку". Угода була укладена 17 листопада, а завершити її планують у середині наступного року. Купівля дозволить "Євробанку" збільшити свій кредитний роздрібний портфель майже в десять разів - зі 120 млн. грн. до 1,22 млрд. грн. Окрім того, він отримає філіальну мережу "СЕБ Банку" з 60 відділень, включаючи центральний офіс по вул. Великій Васильківській, 10 у Києві. Депозитний портфель населення "СЕБ Банку" невеликий - 372 млн. грн. (Http://www.kommersant.ua)

"Бізнес SEB в Україні обмежений: у середині 2011 року обсяг кредитного портфеля склав менше 2 млрд. шведських крон (близько 2,35 млрд. грн.)", - йдеться в повідомленні банку. Український "СЕБ Банк" продовжить обслуговувати своїх корпоративних та інституціональних клієнтів з країн Скандинавії, Балтії та Німеччини, відзначають у банку. (Http://banknews.com.ua)

Довідка "SQ". "СЕБ Банк" України належить шведській фінансовій групі "SEB (99,0% акцій). За даними НБУ, на початок жовтня активи "СЕБ Банку" досягли 1,6 млрд. грн. (55-е місце). Кредитний портфель банку складає 2,08 млрд. грн., у тому числі кредити фізособам - 1,1 млрд. грн. Власний капітал банку - 440 млн. грн. За підсумками 9 місяців 2011-го банк отримав 13,4 млн. грн. збитку.

"Євробанк" займає 98-е місце за розміром активів (0,8 млрд. грн.). Кредитний портфель банку - 437,5 млн. грн., у т.ч. портфель фізосіб - 120,1 млн. грн. По 50% фінустанови належить консалтинговим фірмам "Маркетингові технології" і "Фінанс Аналіт Сервіс". Банк підконтрольний колишньому голові правління "УкрСиббанку" Олександр Адаріч.

У вересні 2011 р. про відхід з роздрібного сегмента банківського ринку заявив "Сведбанк", який належить іншій шведській банківській групі - "Swedbank". Фінустанова повністю переключається на роботу з корпоративними клієнтами. Але на відміну від "Сведбанку", "СЕБ Банк" не закриває свій роздрібний бізнес, а продає його.