Під автоматичне відшкодування ПДВ за результатами декларування в лютому-серпні 2011 р. потрапили 19 підприємств Харківської області. Загальна сума ПДВ, що підлягає поверненню "автоматом", склала 145,2 млн. грн., або 25,3% загальної суми заявок до відшкодування (573,1 млн. грн.). Про це повідомили "SQ" у ДПА у Харківській області.

Як повідомили в податковій адміністрації, наразі за деклараціями за лютий-липень уже відшкодовано 108,5 млн. грн. Найближчим часом очікується повернення 36,7 млн. грн. за деклараціями за серпень 2011 р. за цей місяць право на автоматичне повернення задекларованих сум ПДВ, зокрема, отримали ДП "Завод "Електроважмаш", Харківське казенне конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова, ВАТ "Турбоатом".

Як зазначили харківські податківці, першочерговим завданням, що стоїть перед ними, є максимальне наближення до 100% автоматичного відшкодування ПДВ у регіоні, якого вони намагаються досягти за допомогою орієнтування підприємств на збільшення розміру середньої заробітної плати робітникам і підвищення податкового навантаження з податку на прибуток.

Довідка "SQ". Автоматичне відшкодування ПДВ введене Податковим кодексом України, який діє з січня 2011 р. Відбір підприємств здійснюється за допомогою комп'ютерних програм. Підприємства, що претендують на автоматичне відшкодування, повинні відповідати низці критеріїв. Зокрема, кількість робітників має перевищувати 20 осіб, середня зарплата більш ніж у два з половиною рази має перевищувати мінімальну в кожному з останніх чотирьох звітних періодів (кварталів), рівень податкових зобов'язань з податку на прибуток повинен перевищувати середньогалузевий, залишкова балансова вартість основних фондів має перевищувати суму податку, заявленого до відшкодування за попередні 12 календарних місяців.