ВАТ "Турбоатом" (Харків) візьме участь у будівництві Ростовської АЕС (Росія). Про це 20 липня після російсько-українського наради з постачання обладнання для АЕС повідомив журналістам генеральний директор "Турбоатому" Віктор Суботін. За його словами, ухвалено рішення про те, що "Турбоатом" здійснить модернізацію і допоставку обладнання для енергоблоку № 3 Ростовської АЕС. Обсяг контракту - десятки мільйонів доларів. У результаті модернізації потужність турбогенератора зросте з 1 тис. МВт до 1 тис. 160 МВт. Заплановано також участь "Турбоатому" в будівництві енергоблоку № 4 Ростовської АЕС.

Як відзначив В. Суботін, раніше був укладений контракт на постачання конденсатора для енергоблоку № 3 на 23 млн.дол. До виконання контракту завод приступає негайно. Вирішено зробити його швидше, ніж звичайно, тому працювати над конденсатором будуть у три зміни.

Як зазначив директор ВАТ "Нижегородська інжинірингова компанія "Атоменергопроект" (Росія) Валерій Лимаренко, в кінці червня 2010 р. у Києві був підписаний протокол про наміри проектувати енергоблок № 4 Ростовської АЕС потужністю в 1 тис. 100 МВт на основі 392-ї енергоустановки. Під час наради в Харкові було вирішено, що "Турбоатом" вишле замовнику будівництва енергоблоку № 4 свою комерційну пропозицію.

За словами В. Лимаренка, "ми переходимо в нову економічну площину співпраці в сфері будівництва АЕС в Росії. Сьогодні ми підпишемо протокол, в якому позначимо наші договори". Він відзначив, що в світі зараз будується лише 30 енергоблоків АЕС, і знаменно, що один з них буде укомплектовано обладнанням "Турбоатома".

Довідка "SQ". Будівництво Ростовської АЕС було розпочато в 1977 р., у 1990 р. - було припинено, в 1998 р. - відновлено. На трьох енергоблоках АЕС встановлені турбіни виробництва "Турбоатома" одиничною потужністю 1 млн. кВт. Зараз 1-й і 2-й енергоблоки Ростовської АЕС введено в експлуатацію. Готовий до підписання контракт, згідно з яким "Турбоатом" здійснить реконструкцію турбіни блоку № 3 Ростовської АЕС, поставленої раніше. Крім того, підписаний контракт про допоставке обладнання, необхідного для пуску енергоблоку № 3 цієї станції. У Росії будується 10 блоків АЕС.