У Харкові в I кварталі 2011 р. пожвавився ринок офісної нерухомості. Як повідомили "SQ" у службі маркетингу корпорації "Авантаж", зокрема, підвищився рівень купівельного інтересу до офісів класу "B".

Експерти відзначили, що основною рушійною силою підвищення є підприємці, які розглядають купівлю офісної нерухомості як інвестицію, а інтерес до таких інвестицій викликаний стабілізаційними процесами, що відбуваються на ринку. Ознакою стабілізації є стійкий рівень середньої ціни офісів, який у 2010 р. і початку 2011 р. практично не змінювався. Саме це і викликало підвищення інтересу до офісної нерухомості, яке призвело до здорожчання офісів класу "В", відзначили фахівці. Середня ціна кв. м таких площ порівняно IV кварталу 2010 р. зросла на 5,05% і склала 9480 грн. При цьому внаслідок низької інвестиційної привабливості на 12,8% знизилася вартість офісів класу "С" - 5822 грн. за кв. м. Ціна кв. м офісів класів "D" і "Е" залишилася незмінною - 6610 грн. Як підкреслили експерти, різниця в ціні офісів класу "С" і класів "D", "Е" обумовлена ​​характеристиками приміщень. Якщо клас "С" представлений, як правило, приміщеннями в будинках НДІ, то офіси класів "D" і "Е" - це, частіше за все, переведені в нежитловий фонд квартири перших поверхів. Перевагою таких офісів є окремий вхід, зручні під'їзні шляхи до будинку, наявність ремонту.

За даними фахівців служби маркетингу "Авантаж", у I кварталі також відбулися зміни в сегменті оренди офісної нерухомості. Так, порівняно IV кварталу 2010 р., рівень середньої орендної ставки знизився на 7,7% і склав 73,1 грн. за кв. м. На думку експертів, це зниження викликане особливостями структури пропозиції оренди офісів. За їхньою оцінкою, близько 40% приміщень, запропонованих до здачі в оренду в I кварталі, мали площу понад 100 кв. метрів. У силу своїх розмірів, подібні офіси здаються за нижчими цінами.

У I кварталі експерти корпорації "Авантаж" зафіксували такі середні ціни на ринку офісної нерухомості Харкова: оренда: клас "B" - 102 грн. за кв. м, клас "С" - 67 грн. за кв. м, клас "D" і "Е" - 70 грн. за кв. м; продаж: клас "B" - 9480 грн. за кв. м, клас "С" - 5822 грн. за кв. м, клас "D" і "E" - 6610 грн. за кв. м.

 

Довідка "SQ". Служба маркетингу корпорації "Авантаж" більше шести років проводить регулярний моніторинг ринку житлової і комерційної нерухомості Харкова. Інвестиційно-будівельна корпорація "Авантаж" здійснює свою діяльність у чотирьох напрямках: девелопмент, будівництво, інвестиційна діяльність та корпоративне управління підприємствами.

Клас "В" - офісні приміщення в спеціалізованих торговельно-офісних і бізнес-центрах, розташованих в центральній частині міста та прилеглих до неї районах. Клас "С" - офісні приміщення в готелях, НДІ, у корпусах навчальних закладів та адміністративних будівель. Класи "D" і "E" - перепрофільовані під офіси квартири на перших поверхах житлових будинків, приміщення з ремонтом та меблями.