Теперь налоговая будет приглашать к себе для проверки начисления налогов Права органів державної податкової служби значно розширені і конкретизовані у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу. Про це повідомили "SQ" у відділі масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Спеціалізованої ДПІ з роботи з великими платниками податків у м. Харкові.

За даними інспекції, згідно ст. 20 Податкового кодексу податкові органи можуть запрошувати до податкової інспекції платників податків або їх представників для перевірки правильності нарахування та своєчасності сплати податків і зборів (п.п. 20.1.1). Письмові повідомлення про такі запрошення направляються не пізніше ніж за 10 календарних днів до цього. У них вказуються підстави для запрошення, дата і час, на які запрошується платник податків (або представник платника податків). Форма повідомлення про запрошення платника податків до органу державної податкової служби затверджена наказом ДПА України від 22.12.2010 р. № 980.

Також податковій службі дозволено у випадках виявлення порушення вимог податкового та іншого законодавства надсилати платникам податків письмові запити з проханням надати засвідчені належним чином копії документів. Порядок отримання інформації з письмовим запитом затверджений постановою Кабінету міністрів України від 27 грудня 2010 р. № 1245, яке вступило в силу з 1 січня 2011 р.

Довідка "SQ". На обліку в Спецподатковій перебуває 259 платників податків. Серед клієнтів СДПІ - ЗАТ "Філіп Морріс Україна", статутного територіально-галузеве об'єднання "Південна залізниця", ВАТ "Турбоатом", ЗАТ "Завод "Південкабель", ДП "Завод "Електроважмаш", ДП "Харківський завод електроапаратури", КП "Харківські теплові мережі", ДП "Завод ім.Малишева", Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка", а також низка банків Харкова.