ДП "Електроважмаш" (Харків) приступило до проектування двох гідрогенераторів для Рогунської ГЕС (Таджикистан). Про це 19 червня повідомили "SQ" на заводі. Вартість контракту на поставку двох гідрогенераторів потужністю по 400 МВт кожен становить 40 млн.дол. Перший гідрогенератор повинен бути поставлений в кінці 2011 р., другий - в кінці 2012.

Як повідомили на заводі, за планом будівництва Рогунської ГЕС потрібно побудувати 6 енергоблоків потужністю по 600 МВт. Перші два блоки потужністю по 400 МВт будуть тимчасовими, і після їх запуску продовжеться зведення дамби. Після будівництва наступних чотирьох блоків по 600 МВт потужність перших двох блоків буде збільшена до 600 МВт шляхом модернізації гідрогенераторів і гідротурбін.

Довідка "SQ". Таджикистан за потенційними запасами гідроенергії на один квадратний кілометр території займає в світі перше місце. За даними Міністерства енергетики Таджикистану, загальні річні потенційні ресурси гідроенергії в республіці складають 527 млрд. кВт / год, які використовуються на 5%.

Будівництво Рогунської ГЕС на річці Вахш почалося в 1978 г, потім було призупинено. У 2007 р. після 15-річної перерви будівництво відновилося. Станція повинна бути виведена на проектну потужність не пізніше 2018 р.

"Електроважмаш" є єдиним в Україні розробником і виробником турбогенераторів для атомних і теплових електростанцій, гідрогенераторів і гідрогенераторів-двигунів для гідро-і гідроакумулюючих електростанцій. Спеціалізується на виробництві електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, бурових установок, екскаваторів, водяних насосів, зрошувальних каналів, а також на випуску комплектного тягового електрообладнання для тепловозів, електровозів, дизель-поїздів. Обсяг виробництва в 2009 р. склав 811 млн. грн. (у 2008 р. - 694 млн.грн., у 2007 р. - 475 млн.грн.). На підприємстві зайнято близько 5,5 тис. чол.