ВАТ "Турбоатом" (Харків) завершило пусконалагоджувальні роботи на ГЕС "Тхак Ба" (В'єтнам). Як повідомили "SQ" у прес-службі підприємства, в квітні цього ГЕС були закінчені пусконалагоджувальні роботи останнього, третього, гідроагрегату. Після успішно проведених 72-годинних випробувань під навантаженням агрегат був переданий в дослідно-промислову гарантійну експлуатацію.

У ході пусконалагоджувальних робіт перевірялися потужності та вібраційні характеристики, температурний режим та тиск під кришкою гідротурбіни. Всі контрольовані параметри відповідають нормам, про що підписаний відповідний акт.

Довідка "SQ". Згідно контракту, укладеного у 2009 р., на гідроагрегаті № 3 ГЕС "Тхак Ба" "Турбоатом" провів розширений капітальний ремонт поворотно-лопатевої гідротурбіни типу "Kaplan" одиничною потужністю 37 МВт і діаметром робочого колеса 4,5 м. Після реконструкції потужність гідроагрегату зросла до 41 МВт.

Це остання, третя, гідротурбіна, модернізована "Турбоатомом". Раніше, у 2006-2008 рр., підприємство брало участь у проведенні капітальних ремонтів на першому і другому гідроагрегаті ГЕС "Тхак Ба". Гідротурбінного обладнання було поставлено на "Тхак Ба" в 1965 р., тепер завод реконструював усі три гідротурбіни.

"Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для ГЕС, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробничі можливості дозволяють випускати на рік парові і гідравлічні турбіни загальною розрахунковою потужністю відповідно 8 млн. кВт і 2 млн. кВт. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і відвантаження.