Сьогодні, 18 листопада, - останній день терміну сплати податку на прибуток підприємства за звітний податковий період - другий і третій квартали 2011 р. Про це нагадали у відділі масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Спеціалізованої ДПІ з роботи з великими платниками податків у Харкові.

Як повідомили в інспекції, сьогодні останній термін сплати податку, оскільки за законодавством останній день граничного терміну сплати припадає на вихідний день, який відповідно до п.57.1 ​​ст.57 Податкового кодексу України не переноситься на наступний після вихідного робочий день - 21 листопада.

Раніше в обласній податковій адміністрації повідомили, що від платників податків надходить багато запитань щодо порядку врахування від'ємного значення об'єкта оподаткування в подальших податкових періодах. Деякі платники податків неправильно зрозуміли норму п. 3 підрозділу 4 "Особливості стягування податку на прибуток підприємств у 2011 році" Податкового кодексу і за результатами декларування II кварталу цього року до складу витрат перенесли збитки попередніх років, що призвело до зменшення об'єкта оподаткування та втрат бюджету.

Як повідомили податківці, до складу витрат II-III кварталів платникам слід переносити суму збитків, отриманих тільки в I кварталі, без врахування від'ємного значення попередніх років, оскільки в п.3 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" кодексу сказано: "Якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку за підсумками першого кварталу 2011 р. є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат другого календарного кварталу 2011 р.". Розрахунок податку за результатами другого кварталу, другого і третього кварталів, другого - четвертого кварталів 2011 р. здійснюється з урахуванням від'ємного значення, отриманого платником податку за перший квартал, у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення цього негативного значення.