Рейтингове агентство "Експерт-Рейтинг" за підсумками дев'яти місяців підтвердило кредитний рейтинг ПАТ "Кредитпромбанк" на рівні uaBBB за національною шкалою. Як наголошується в рейтинговому звіті, на 1 жовтня активи "Кредитпромбанку" склали 13,2 млрд. грн. Кредитний портфель банку збільшився на 1,63% порівняно з аналогічним періодом 2010 р. і досяг 12,1 млрд. грн. Таким чином, зазначають експерти, банку вдалося подолати тенденцію скорочення обсягу кредитів, зазначену і в другому, і в першому кварталах цього року. За прогнозами експертів, найближчим часом слід очікувати істотного поліпшення показника співвідношення капіталу "Кредитпромбанку" до його активів у зв'язку з прийнятим акціонерами банку рішенням про додаткову капіталізацію фінансової установи. Так, наприкінці вересня 2011 р. під час позачергових загальних зборів акціонерів були затверджені результати додаткової емісії акцій на суму 797,604 млн. грн. Статутний капітал "Кредитпромбанку" після завершення процедури реєстрації складе понад 2,6 млрд. грн., тоді як на 01.10.2011 р. його розмір становив 1,8 млрд. грн. Успішне завершення реструктуризації боргів перед пулом міжнародних кредиторів зумовить підвищення кредитного рейтингу банку, підкреслюють експерти. (Http://www.ukrbanks.info)

Довідка "SQ". ПАТ "Кредитпромбанк" - універсальний комерційний банк, представлений на фінансовому ринку України з 1997 р. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів. На 1 червня 2011 р. регіональна мережа філій і відділень банку об'єднує 185 точок продажів. Розмір зареєстрованого та фактично сплаченого статутного капіталу банку складає 1,8 млрд. грн.

НАК "Нафтогаз України" 11 листопада за результатами тендеру уклав договір з ПАТ "Банк "Золоті Ворота" на відкриття відновлювальної кредитної лінії в розмірі 3 млн. дол. Вартість операції склала 373 тис. дол. Також 10 листопада ДП "Закордоннафтогаз" НАК "Нафтогаз України" уклало угоду з ВАТ "Державний експортно-імпортний банк України" (Київ) вартістю 623 тис. дол., що становить комісійна винагорода банку для надання контргарантії на три з половиною роки. Гарантії отримані для підписання концесійних угод з єгипетською державною компанією "Ganope" з пошуку і видобутку нафти на двох ділянках - "Wadi El Mahareeth" і "South El Wadi Mahareeth". (Http://maanimo.com)

Довідка "SQ". ПАТ "Банк "Золоті ворота" (Харків) зареєстроване в серпні 1993 р. Регіональна мережа банку налічує 19 відділень і одну філію (в Києві). Банк входить до групи невеликих (з активами до 2 млрд.грн.) банків. У 2010 р . банк отримав 22,8 млн.грн. збитку, за третій квартал 2011 р. - 0,767 млн.грн. прибутку. На 1 жовтня 2010 р. акціонерами банку були: Яків Кузнецов (безпосередня участь - 27,72%, опосередкована - 0,19%), Григорій Соломанін (10,82%, 11,5%), Вадим Вишневський (14%, 0,18%), Євген Черняк (безпосередня участь - 10,42%), ВАТ "Фінантек" (безпосередня участь - 11,5%), Марк Добкін (опосередкована участь - 19,9%). За даними на 1 жовтня 2011 р., ВАТ "Фінантек" продало свій пакет акцій.

ПАТ "Державний експортно-імпортний банк" ("Укрексімбанк") засноване 1992 р. Усі акції банку належать державі. Входить до групи найбільших банків за рейтингом НБУ.

У довгостроковій перспективі НБУ не зможе утримати стабільний курс гривні. Про це повідомив голова правління "Промінвестбанку" (ПІБ) Віктор Башкіров. За його словами, на сьогодні всі валюти нестабільні. "Зі зміною макроекономічних умов змінюються грошові валютні потоки до країни, відповідно, через це курс повинен змінюватися, він не може стояти на одному місці", - підкреслив він. Також В.Башкіров зазначив, що складно передбачити, наскільки курс може девальвувати. (Http://www.banki.ua)

Довідка "SQ". За даними Асоціації українських банків, на 1 жовтня 2011 р. "Промінвестбанк" посідав шосте місце серед українських банків за розміром активів (35,278 млрд. грн.). Банк одним з перших постраждав у 2008 р., коли криза збіглася з рейдерською атакою на цю фінустанову. У 2009 р. основним акціонером ПІБа стала російська державна корпорація "Внєшекономбанк" (володіє 98% акцій ПІБа).