Українсько-німецький агропромисловий форум "AgroInternational 2011" розпочав роботу в Харківському національному технічному університеті сільського господарства ім.П.Василенка. У відкритті форуму взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської облради Сергій Чернов, Генеральний консул Німеччини в Донецьку Клаус Ціллікенс і Генеральний консул Польщі в Харкові Ян Гранат, почесні консули ряду держав в Харкові, а також президент Харківської торгово-промислової палати Віктор Звєрєв, голови ряду райдержадміністрацій, фермери і керівники великих сільгосппідприємств.

Як зазначив М.Добкін, багаті природні умови Україні і Харківській області дають можливість швидко влитися в число передових аграрних держав, але для цього потрібно активно впроваджувати передові технології. "Тому заходи, які дозволяють поділитися досвідом, знайти нових партнерів, дізнатися про новітні технології і техніку, завжди будуть підтримуватися облдержадміністрацією. Тільки 15% вирощеної в Україні продукції переробляеться, а решта - продається за кордон. Якщо ми зможемо підійти до рубежу хоча б 50 %, це буде свідчити, що країна виходить на європейський рівень", - підкреслив М. Добкін.

Як зазначив С.Чернов, в світі все актуальнішою стає проблема забезпечення населення продовольчими товарами. Країнам Європи доведеться об'єднуватися для вирішення цієї проблеми. "Якщо потенціал зростання агровиробництва в більшості країн ЄС вже задіяний, то в України цей потенціал ще дуже високий", - зазначив С. Чернов.

Як заявив К. Ціллікенс, дуже важливо звернути увагу німецького та українського бізнесу на східний регіон України, і особливо важливим є налагодження співпраці в галузі сільського господарства. "Наші підприємства хотіли б просто допомагати вам реалізовувати ваш потенціал. Ми бачимо великі можливості. Врешті-решт, все залежатиме від бізнесменів, які напрями вони будуть використовувати і які форми співпраці створять. В Україні вже діє мережа німецьких фірм, які постачають обладнання, і я думаю, що ми зможемо розширити нашу співпрацю ", - заявив консул.

Довідка "SQ". Захід організовано Агропромислової групою "Агротрейд" та Генеральним консульством Німеччини в Донецьку за підтримки Харківської облдержадміністрації. Учасники форуму ознайомляться з передовими методами та технологіями вирощування, збору, зберігання та переробки сільськогосподарських культур, новими розробками виробників сільгосптехніки, налагодять ділові зв'язки. З боку Німеччини запрошені виробники засобів агрохімії, насіння, продавці сільськогосподарської техніки та інші підприємства, що забезпечують агропромислову галузь.

У числі учасників форуму з Німеччини - компанії "Schulz Systemtechnik GmbH" (обладнання для тваринництва), "SCHMIDT-SEEGER AG" (виробництво машин та устатковання для зернопереробки та підготовки посівного матеріалу), а також "EnviTec Biogas Ukraine" (виробництво біогазового обладнання).