ВАТ "Інститут "Гіпрозаводтранс" (Харків) спроектувало завод з виробництва залізничних стрілкових переводів у Казахстані. Про це 18 травня повідомив генеральний директор інституту Сергій Луньов. За його словами, завершення розробки проекту стало підсумком роботи інституту у 2010 р. і початку 2011 р. Будівництво заводу вже почалося, його планується закінчити цього року.

Як пояснив С.Луньов, завод буде створений на базі існуючого підприємства, яке мало інший профіль роботи. Новий завод буде виробляти близько 2 тис. стрілкових переводів на рік. "Наш інститут робить багато проектів для Казахстану. Півтора роки тому з нашою участю в Казахстані був побудований завод компанії "Дженерал-Електрик" (США) з виробництва залізничних локомотивів. Низка великих проектів з будівництва заводів була реалізована і в Росії. Зараз розробляється проект перепрофілювання заводу в Самарській області, який буде випускати залізничні вагони. Для Україні виконується набагато менше проектів, ніж для Казахстану і Росії ", - зазначив С.Луньов.

Він також зазначив, що на замовлення інвесторів з Києва був розроблений приблизний проект будівництва в Харківській області цементного заводу з річною програмою в 1,2 млн.т цементу і площею 24,3 га. Про розробку детального проекту говорити ще рано, тому що замовники будуть шукати можливості фінансування проекту.