КП "ВТП "Вода" за перший квартал 2011 р. завдяки виконанню заходів з енергозбереження заощадила 3,8 млн.грн. Про це 18 квітня в ході засідання технічної ради при Департаменті комунального господарства міськради заявив в.о генерального директора КП "ВТП "Вода" Іван Корінько.

Зокрема, економія була досягнута за рахунок організації роботи водопровідних споруд з урахуванням зонних тарифів (на нічному заповненні резервуарів зі станції Кочеток підприємство за минулий рік зекономило 7 млн.грн.). Також економічний ефект був досягнутий завдяки зменшенню втрат води. Для цього підприємство перекладає зношені мережі (в 2010 р. перекладено 2167 м мереж). Окрім того, проводиться постійний контроль та аналіз фактичних питомих витрат енергії, підвищується коефіцієнт завантаження землерийної та аварійно-відновлювальної техніки за рахунок скорочення часу простою.

Також КП "ВТП "Вода" вклало 53 тис.грн. у проведення технічних заходів - зокрема, в оптимізацію доз реагентів, модернізацію вугільної котельні, впровадження енергозберігаючих ламп на 25 підкачувальних насосних станціях, капітальний ремонт перетворювачів частоти. Це дозволило підприємству заощадити 856, 4 тис.грн.

Як зазначив І.Корінько, в 2011 р. будуть продовжені заміна неефективних насосних агрегатів на агрегати з високим КПД, установка на насосних станціях пристроїв плавного пуску та перетворювачів частоти, дозволяють плавно регулювати режими роботи насосних агрегатів. Буде модернізуватися й енергетичне господарство.

За словами І.Корінька, в 2011 р. також буде продовжена перекладка технічно зношених мереж і заміна фізично зношеного арматури. Крім того, планується перейти від використання газу для опалення до електрообігріву. Також КП "ВТП "Вода" планує провести санацію водоводу, яка буде здійснена ди за рахунок коштів міського бюджету. Такий захід проводитиметься вперше. Планується, що на санацію буде витрачено 17 млн.грн. Зокрема, в планах підприємства - санація водопровідних мереж у центрі міста - на пр. Гагаріна, вулиці Сумській (від вул.Гіршмана до оперного театру та від зупинки "Парк Горького" до авіазаводу) та інші. "Це дозволить скоротити кількість поривів водопровідних мереж, а значить, заощадити кошти", - підкреслив І.Корінько.