КП "Харківкомуночиствод" підписало контракт з польським консорціумом "Ecolog-Spomasz" на виготовлення насосного устаткування. Про це 18 квітня під час засідання технічної ради при Департаменті комунального господарства Харківської міськради повідомив в.о. генерального директора "Харківкомуночистводу" Олександр Коваленко.

За його словами, виготовлення обладнання заплановане в рамках реалізації проекту "Модернізація Головної каналізаційної насосної станції та 24-х каналізаційних насосних станцій Харкова із впровадженням енергозберігаючого насосного устаткування" за рахунок залучених кредитних коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР).

Як зазначив О.Коваленко, обладнання на замовлення польського консорціуму буде виготовлятися на заводі "Флюгт" (Швеція), вартість устаткування - 5,5 млн.грн. Запровадження цього проекту дозволить економити на рік більше 5 млн.грн. Економія на експлуатаційних витратах складе 788 тис.грн. на рік. Термін окупності проекту - 4,9 роки.

Завершення всіх робіт за проектом заплановане на перше півріччя 2012 р.

Довідка "SQ". КП "Харківкомуночиствод" планує до другої половини 2012 р. поміняти все насосне обладнання на всіх 24 каналізаційних насосних станціях (КНС) і на Головній каналізаційній насосній станції (ГКНС).

За підсумками першого кварталу 2011 р. витрати на реалізацію Програми енергозбереження КП КГ "Харківкомуночиствод" на 2010-2015 рр. склали 841 тис.грн. При цьому була досягнута економія в розмірі 927 тис.грн.

Цього року Головна каналізаційна насосна станція була обладнана двома пристроями плавного пуску синхронних електродвигунів. Вартість проекту склала 600 тис.грн., економічний ефект - 970 тис. кВт/год електроенергії. Також встановлені геліосистеми для підігріву води в теплу пору року на комплексі біологічної очистки "Безлюдівський". Економічний ефект - 46 тис. кВТ-годин електроенергії. На стадії реалізації знаходиться проект "Впровадження технологій використання теплових насосів з метою теплопостачання комплексу споруд по вул.Моїсеївській, 32 служби мереж КП "Харківкомуночиствод". Вартість проекту - 4,1 млн.грн. Щорічна економія коштів складе 540 тис.грн. Скорочення викидів вуглекислого газу складе 269,8 т/рік. Термін окупності проекту - 5 років.