Завод "Електроприлад" (Казань, Татарстан) зацікавився можливістю участі в харківському українсько-російському технопарку "Слобожанщина". Про це повідомив "SQ" директор КП "Індустріальний парк "Рогань" Олександр Дудка. За його словами, "Електроприлад" входить до групи компаній "Акбарс", яка є однією з провідних у Татарстані.

Як зазначив О.Дудка, нещодавно делегація з Харкова відвідала Казань, де, зокрема, були проведені переговори про можливість участі низки казанських компаній у технопарку "Слобожанщина". "У рамках технопарку "Електроприлад" планує розгорнути активну співпрацю з АТ "ФЕД". У Казані також були проведені зустрічі з заступником міністра промисловості Татарстану, керівництвом Казанського національного університету та технопарком "Ідея", в рамках якого працюють 92 компанії. Їх обороти обчислюються десятками мільйонів доларів", - зазначив О.Дудка.

За його словами, технопарк "Ідея" організовували на базі площ зупинився підприємства. "Знайшлася компанія-девелопер, яка захотіла вкласти гроші в реконструкцію комплексу. По суті це було державно-приватне партнерство. На території заводу були відремонтовані офісні та інші площі. Був створений венчурний фонд для фінансування проектів. В Україні теж є близько 200 юридично оформлених венчурних фондів, але вони не займаються своєю профільною діяльністю. Їх відкрили для того, щоб використовувати формат венчурних фондів, наприклад, для торгівлі нерухомістю", - зазначив О.Дудка.

За його словами, завдяки співпраці з "ФЕД" українсько-російський технопарк не буде створюватися в "чистому полі", а буде мати матеріальну базу, що дає більше можливостей для розвитку. "Технопарк буде мати сукупність офісних та лабораторних приміщень і, по можливості, отримає земельну ділянку для розміщення виробничих площ на території технопарку "П'ятихатки", - зазначив О.Дудка.

Він також повідомив, що засновниками в технопарку (крім "ФЕДа" і "Електроприладу") також планують стати Бєлгородський державний університет, Бєлгородський технопарк, Харківський національний університет радіоелектроніки та Харківський національний університет ім.В.Каразіна.

Довідка "SQ". Українсько-російський технопарк "Слобожанщина" та технопарк "П'ятихатки" входять у національний проект "Енергія інновацій".

Харківська облдержадміністрація (ХОДА) і уряд Татарстану в грудні 2010 р. підписали угоду про торговельно-економічну, науково-технічну, соціальну і культурну співпрацю. Підписання документа відбулося в Казані, де з робочим візитом перебувала делегація Харківської області на чолі з головою ХОДА Михайлом Добкіним. Сторони домовилися про розвиток торговельно-економічної співпраці в сфері постачання продукції виробничо-технічного призначення, продукції розташованих у Татарстані і в Харківській області підприємств авіаційної промисловості та суднобудування, а також у сфері будівництва житлових, промислових і технічних об'єктів. Сторони також домовилися про поглиблення співпраці в галузі освіти, охорони здоров'я, у сфері культури - літератури, друку, кіно, туризму, спорту.

Казанський завод "Електроприлад" виробляє ливарні машини з гарячою камерою пресування, стрічкопильні верстати, фрезерно-обробні центри, установки вакуумного азотування.