Головний відділ податкової міліції (ГВПМ) Спеціалізованої ДПІ з роботи з великими платниками податків у м. Харкові (СДПІ) за січень-травень 2010 р. виявив 10 злочинів у сфері оподаткування, 9 з них є тяжкими. Частка злочинів, пов'язаних з ухиленням від сплати податків, у загальному обсязі виявлених злочинів становить 60%, за аналогічний період 2009 р. цей показник становив 26%. Про це повідомили "SQ" у відділі масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян СДПІ з посиланням на начальника ГВПМ СпецДПІ Юрія Журенка.

За його словами, відділ податкової міліції за цей період ініціював проведення 37 документальних перевірок підприємств, що перебувають на обліку в СДПІ, за результатами яких з порушників стягнуто понад 1,7 млн. грн. Також підрозділ попередив два факти безпідставного заявлення до відшкодування ПДВ на суму 1,8 млн. грн. До суб'єктів господарювання - боржникам перед бюджетом застосований адміністративний арешт активів. У результаті до бюджету стягнуто майже 3,9 млн.грн.

Ю. Журенко також повідомив, що податкова інспекція продовжує виконувати заплановані заходи операції "Бюджет". 59 підприємств, які знаходиться на обліку в інспекції, потрапили до категорії підвищеного ризику. Під час проведення операції було встановлено 12 ймовірних схем мінімізації податкових зобов'язань, які застосовують платники податків-клієнти СДПІ. За результатами перевірки до сплати донараховано майже 51 млн.грн. податкових зобов'язань, зменшено незаконно заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ - 223,2 тис.грн., порушено дві кримінальні справи за фактами ухилення від сплати ПДВ в особливо великих розмірах і зловживання службовим становищем.