Аграрії Харківської області планують у 2012 р. виростити близько 1 млн.т цукрових буряків. Про це повідомив журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. За його словами, у 2011 р. цукровим буряком було засіяно 28,8 тис.га за плану в 40 тис. га. Площі були зменшені, тому що призупинили роботу цукрові заводи "Цукрове" (Кегичівський район) і "Синтал-Д" (колишній Конгресівський цукровий завод, Золочівський район).

Як зазначив В.Алексейчук, у 2012 р.працюватимуть шість цукрових заводів з восьми, наявних в області: "Агропромислова компанія "Савинська" (Балаклійський район), ТОВ "СГП "Білий Колодязь" (Вовчанський район), ВАТ "Новоіванівський цукровий завод" (Коломацький район), ПСП "Явір" (Краснокутський район), ЗАТ "Первухінський цукровий завод" (Богодухівський район), а також Пархомівський цукровий завод (Краснокутський район), який у 2011 р. не працював. "Технологічних потужностей цих заводів достатньо, щоб переробити посіяний цукровий буряк", - повідомив заступник губернатора.

Як зазначив В.Алексейчук, очікується, що у 2013 р. будуть працювати і "Цукрове", і Конгресівський цукрозавод. "Я вірю в те, що у 2013 р. заводи, які сьогодні не працюють, обов'язково будуть працювати. Наприклад, "Цукрове" переоснащує виробництво до наступного сезону, щоб зменшити собівартість виробництва цукру", - підкреслив В.Алексейчук. Він не зміг назвати обсяги інвестицій власників у реконструкцію заводів.

Довідка "SQ". Як повідомив раніше голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, власник цукрового заводу "Цукрове" заявив, що "запускати завод не збирається і що головне для нього не завод, а земля, яка йому належить, а завод для нього - просто метал". У 2010 р. цукровий завод "Цукрове" виробив цукру найбільше з усіх заводів регіону - 20 тис.т. Усього ж було вироблено 62 тис. т.

Серед працюючих на початок 2011 р. в області нараховувалося вісім заводів, у сезоні цукроваріння 2010/2011 рр. працювало сім заводів (після дворічного простою до роботи включився Мурафський цукровий завод, не працював Савинський цукровий завод Балаклійського району).

В області на 15 травня є запас минулорічного цукру у 62 тис.т.