ПАТ "Завод ім. Фрунзе" (Харків) уклало договір з китайською компанією "Zen Shine Solar" на постачання панелей сонячних батарей. Про це "SQ" повідомив голова правління ПАТ Олександр Василенко. За його словами, переговори з приводу постачання сонячних батарей велися з 12-13 компаніями з Німеччини, Китаю, Кореї, Японії. "Однак обрана була китайська фірма, яка є лідером у виробництві монокристалічних сонячних батарей. Замовлення нам доставлять десь за місяць", - зазначив О.Василенко.

За його словами, "сонячна фабрика", змонтована з закуплених батарей, буде виробляти сонячну енергію на даху медіацентру по вул. Плеханівській, 57-А в Харкові (після Євро-2012 медіацентр буде реконструйований під автосалон з центром сервісного обслуговування автомобілів - "SQ"). Проект монтажу "сонячної фабрики" на даху розробляє харківська компанія ТОВ "Аркстоун".

О.Василенко підкреслив, що встановлена ​​"сонячна фабрика" буде виробляти 107 кіловат. Поки, відповідно до договору, завод ім. Фрунзе має заплатити китайцям 3 тисячі дол. за 1 кВт виробленої енергії. "Але ми сподіваємося, що потрапимо до державної програми з енергозбереження, і тоді держава відшкодує частину витрат", - додав голова правління товариства. Планується, що "сонячна фабрика" почне роботу цього року, термін окупності сонячних батарей складе 6-7 років.

"Надалі підприємство планує впроваджувати "сонячні фабрики" і на інших своїх об'єктах. Цей проект - експериментальний. Але ми сподіваємося, що будівництво "сонячної фабрики" і використання сонячної енергії - це перспективний розвиток діяльності нашого підприємства", - підкреслив О.Василенко.

Довідка "SQ". Завод ім. Фрунзе (Харків) випускає перфорований металевий лист 160 видів, сита для сільгоспмашин, настилочні решітки, сітки та системи огорожі для будіндустрії, елементи міського середовища (корзини, урни, контейнери, металеві меблі), складські стелажі і захисні системи картерів двигунів для автомобілів. На заводі працює близько 400 осіб, річний обсяг виробництва становить близько 10 млн. дол. Філіальна мережа заводу ім.Фрунзе представлена ​​17-ма представництвами в країнах СНД і Близького Сходу.

Завод Фрунзе профінансував створення проекту медіацентру до Євро-2012 і його будівництво. Медіацентр побудований на колишній території заводу ім.Фрунзе, що примикає до спорткомплексу "Металіст". Виробничі потужності заводу зі старої площадки були перебазовані на нову територію, що раніше належала ДП "Завод ім.Малишева".