Верховна Рада України 15 лютого ухвалила законопроект, який раніше зусиллями Асоціації українських банків (АУБ) чотири рази знімався з голосування через дискримінаційні норми щодо українських банків. Зокрема, законопроектом № 0884 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)" передбачалася вимога збільшення статутного капіталу новостворених банків до 500 млн. грн. У результаті проведеної АУБ роботи і досягнутих компромісів під час голосування в парламенті ця вимога була зменшена до 120 млн. грн. Окрім того, вдалося домогтися прийняття депутатами норми, за якою банки, які вже працюють на ринку, повинні привести розмір свого статутного капіталу у відповідність до цієї нормою протягом 5-ти років (а не 2-х років, як пропонувалося в попередніх редакціях) . (Http://aub.org.ua)

Національний банк Україна (НБУ) постановою правління (№ 38 від 11 лютого) продовжив роботу тимчасової адміністрації у банку "Надра" до 12 серпня 2011 р. Про це йдеться в повідомленні НБУ. "Тимчасова адміністрація у ВАТ" КБ "Надра" продовжена на термін, необхідний для завершення капіталізації ВАТ "КБ "Надра" з метою його фінансового оздоровлення, але не більше ніж до 12 серпня 2011 р.", - йдеться в повідомленні. (Http://www.bank.gov.ua)

Довідка "SQ". Банк "Надра" заснований 1993 р. Фінустанова претендує на рекапіталізацію за рахунок бюджетних коштів. Власник "Group DF" (Австрія) український бізнесмен Дмитро Фірташ у травні 2010 р. заявив, що готовий вкласти в банк "Надра" 5 млрд. грн. на паритетних засадах з державою. 12 лютого голова НБУ Сергій Арбузов повідомив, що НБУ продовжив дію тимчасової адміністрації у банку "Надра". Статутний капітал банку складає 390,363 млн. грн. До початку 2011 р. його найбільшими акціонерами залишалися "Novartik Trading Limited" (60,9967%) і "Manmade Enterprises Limited" (обидві - Кіпр, 30,7406%).

Банк "Надра" є одним з чотирьох проблемних українських банків ("Укргазбанк", "Родовід Банк", банк "Київ"), питання стосовно якого має вирішитися урядом найближчим часом.

"ВТБ Банк", відповідно до проспекту емісії, розмістить свої облігації на ПФТС і фондовій біржі "Перспектива" на 1 млрд. грн. Про це на прес-ланчі повідомила голова ради директорів ICU Валерія Гонтарєва. За її словами, перший транш відбудеться 1 березня у розмірі 300 млн. грн. Розмір другого траншу складе 200 млн. грн., третього - 200 млн. грн. і четвертого - 300 млн. грн. Андеррайтером випуску виступить ICU. (Http://www.uabanker.net)

Довідка "SQ". ВАТ "ВТБ Банк" - універсальний банк, який входить до 10-ки найбільших фінансових установ країни за класифікацією НБУ. Банк входить до міжнародної фінансової групи ВТБ, 99,95% акцій банку належить ВАТ "Банк ВТБ" (Російська Федерація). На 1 червня 2010 р. статутний капітал - 2,93 млрд. грн., активи -28,78 млрд. грн., кредитний портфель - 25,98 млрд. грн.