Європейський банк реконструкції та розвитку виділив харківському ПАТ "Мегабанк" (Харків) кредит у сумі 13,5 млн.дол. у рамках Програми підвищення енергоефективності в Україні (UKEEP). Підписання угоди пройшло 14 листопада в Києві під час другої церемонії вручення нагород UKEEP за кращі результати у впровадженні проектів підвищення енергоефективності.

Як зазначив у ході підписання директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек, "Мегабанк" став четвертим банком - партнером за програмою UKEEP. Мета цієї програми - фінансування енергозбереження та інвестування в раціональне використання енергоресурсів організацій приватного сектора.

За словами голови Наглядової ради "Мегабанку" Віктора Суботіна, кредитні кошти, виділені за програмою UKEEP, уже затребувані. "Ми вже маємо заявки від підприємств на проекти сонячної, вітро- і біогенераціі. Тобто отримані кредитні кошти будуть у найкоротший термін передані українському бізнесу", - підкреслив він.

За словами голови правління "Мегабанку" Олени Жукової, це вже не перша угода, підписана "Мегабанком" і ЄБРР на виділення кредитних коштів. На сьогодні "Мегабанк" у рамках реалізації двох довгострокових програм прокредитував 750 українських підприємств на суму 46,5 млн.дол. "Кошти, які ми отримали за програмою UKEEP, дозволять не лише підвищити конкурентоспроможність "Мегабанку", а й допомогти українському бізнесу реалізувати проекти з енергозбереження", - підкреслила О.Жукова. Вона зазначила, що кредити будуть видаватися терміном до 5 років на суму до 2,5 млн.дол.

Довідка "SQ". UKEEP - кредитний продукт, розроблений ЄБРР для українських приватних компаній будь-якого сектору економіки, які хочуть здійснити інвестиції у підвищення ефективності використання енергії чи створення джерел відновлюваної енергії - інвестиції, результатом яких буде скорочення споживання енергії, зростання виробництва власних енергоносіїв або більш ефективне її використання. UKEEP стартувала у травні 2007 р. За цей період у рамках програми було схвалено 49 проектів загальною вартістю більш ніж у 100 млн. дол. Впровадження цих проектів дозволило заощадити понад 2 млн. МВт енергії та скоротити викиди в атмосферу 533 тис. т вуглекислого газу. UKEEP також надає безкоштовну технічну допомогу міжнародних експертів з енергоефективності компаніям, у яких є проекти, що відповідають умовам фінансування UKEEP.

ПАТ "Мегабанк" діє на ринку банківських послуг з 1990 р. До складу акціонерів ПАТ "Мегабанк" входять ЄБРР, Кредитна установа для відбудови (KfW) і Міжнародна фінансова корпорація (IFC). Регіональна мережа "Мегабанку" налічує 210 підрозділів у 25 регіонах України. Активи банку на 1 листопада складають 3956 млн.грн., кредитно-інвестиційний портфель - 2 926 млн.грн., капітал - 748 млн.грн., Прибуток цього року - 2 млн. 802 тис.грн. Надає повний спектр класичних банківських послуг, якими користується 424 000 клієнтів, у тому числі 120 тисяч одержувачів пенсій та інших видів соціальних виплат. Через систему Єдиного розрахункового центру "Мегабанк" оплачують комунальні послуги понад 2 млн. українських сімей (12% усіх платників України).