Церемонія передачі нової системи розкриття інформації емітентами цінних паперів України ЕСКРІН відбулася 15 липня в Києві. Як повідомив кореспондент "SQ" з Києва, договір про передачу системи підписали посол США в Україні Джонн Теффт, керівник проекту USAID "Розвиток ринку капіталу" Енн Уоллес і голова Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку України (ДКЦПФР) Дмитро Тевелєв

За словами Д. Тевелєва, нова система розроблена в рамках проекту USАID "Розвиток ринку капіталу". "Ми хотіли б, щоб ті компанії, які розмістили свої цінні папери в лістингу, змогли давати про себе інформацію. І щоб вона була доступна іноземним інвесторам і при цьому відповідала українським стандартам і була недорогою у використанні", - відзначив Д. Тевелєв.

Віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко заявив, що в країні потрібно проводити і швидко завершувати економічні реформи, один з важливих пріоритетів яких - фінансовий сектор. "Щодо фондового ринку - боротьба за Інвесткапітал йде в усьому світі, і ми повинні робити інвестиції зручними для інвесторів. Нова система ЕСКРІН - одна із цеглинок в будівництві інвестиційно-привабливого фондового ринку", - відзначив С. Тігіпко.

Як зазначив член ДКЦПФР Микола Бурмака, зараз система працює в тестовому режимі. У Мін'юсті знаходиться законопроект про її введення. Очікується, що він буде прийнятий в жовтні 2010 р. Особливих санкцій за нерозповсюдження інформації в цій системі не передбачено, так як санкції вже є. Ними вже користується ДКЦПФР за нерозповсюдження інформації в її системі "стокмаркет".

Як відзначили журналістам у юридичній службі проекту впровадження ЕСКРІН, зараз в лістингу близько 200 українських компаній. Але за новим законом про акціонерні товариства з жовтня 2010 р. всі публічні компанії зобов'язані будуть розмістити свої папери в лістингу.

Довідка "SQ". Електронна система комплексного розкриття інформації емітентами цінних паперів (ЕСКРІН) розроблялася близько трьох років. ЕСКРІН покликана сформувати в Україні оновлений підхід щодо підготовки, подання та розкриття інформації про діяльність емітентів цінних паперів з урахуванням міжнародних стандартів, закріплених в принципах Міжнародної організації комісій з цінних паперів (IOSCO) та в Директивах Європейського Союзу. У системі ЕСКРІН інформація буде розкриватися емітентами виключно в електронному вигляді, з використанням електронного цифрового підпису через інтернет у розширеному форматі річних, квартальних звітів, а також особливої інформації з одночасним розкриттям цієї інформації на веб-сайті ДКЦПФР. Система буде працювати на безкоштовній основі і в режимі реального часу.