Асоціація "Харківптахопром" звернулася з відкритим листом до голови Державного агентства з матеріального резерву України, народному депутату України Олексій Лелюк про подальшу долю Новопокровського комбінату хлібопродуктів (Чугуївський р-н, Харківська обл.), який входить до структури агентства. Про це 14 червня повідомили "SQ" у "Харківптахопромі".

За даними "Харківптахпрома", на Новопокровському комбінаті проходить позапланова перевірка, на час якої директор комбінату В.Гyсapoв відсторонений від своїх обов'язків. Його обов'язки виконує недавно прийнятий на роботу заступник директора з економіки І.Євсюков. Як відзначили в "Харківптахопромі", І.Євсюков, не чекаючи закінчення перевірки, самовільно ввів до штатного розпису посаду заступника директора з виробництва і прийняв на цю посаду О.Якoвенкo. О.Яковенко став перепідпорядковувати собі всі служби, підрозділи, а також головного інженера і заступника директора, що призвело до створення на комбінаті атмосфери тривоги та недовіри. "У колективі це називають не перевіркою, а "рейдерським захопленням", - заявили в асоціації.

Як відзначили в "Харківптахопромі", комбінат входить до структури асоціації та асоціації "не байдужа його подальша доля". Комбінат щорічно виробляє близько 100 тис.т борошна, 40 тис.т комбікормів та іншу продукцію, сім років працюючи з прибутком. 25% продукції відправляється на експорт. Середня зарплата на комбінаті - 3,5 тис.грн. У січні та березні 2011 р. комбінат з переробки борошна зайняв в Україні друге місце (пропустивши вперед удвічі потужніший "Київмлин"). У зв'язку з невизначеністю ситуації намітилося значне скорочення на комбінаті обсягів виробництва борошна і комбікормів, що викликає заклопотаність учасників ринку продуктів зернопереробки", - відзначили в "Харківптахопромі".

Як заявив журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, з облдержадміністрацією щодо кадрових змін на Новопокровському КХП не порадилися. Губернатор зазначив, що збирається обговорити це питання в Києві.

"Те, що відбувається там, мені не подобається. Це один з кращих комбінатів із зберігання зерна та виробництва борошна. Це ще стратегічне для регіону підприємство, тому що там зберігається величезний запас зерна і борошна, які потім використовуються для виробництва соціальних сортів хліба. Ця борошно і зерно закуповуються в Аграрному фонді за нижчою ціною, ніж на ринку, і хто там буде керівником - для мене не пустий звук. Керівник цього комбінату є депутатом Харківської облради, ще й від Партії регіонів, тому ми, не претендуючи на втручання в фінансово-господарську діяльність підприємства, залишаємо за собою право вимагати дотримання указу президента, яким він зобов'язує центральні органи, в тому числі і структурні підрозділи низки міністерств, питання звільнення й призначення погоджувати з облдержадміністрацією", - підкреслив М.Добкін.

Довідка "SQ". На комбінаті працює 540 осіб. Виробнича потужність млина - 500 т зерна на добу. Ємність елеватора - 54 тис.т.