ВАТ "Турбоатом" (Харків) визнане переможцем тендеру на постачання шести гідротубрін на Новосибірську ГЕС (Росія). Про це 14 жовтня повідомив журналістам генеральний директор заводу Віктор Суботін. За його словами, протягом жовтня контракт планується підписати.

Потужність однієї гідротурбіни - приблизно 200 МВт. Замовник - державна компанія "Русгідро" (Росія). "Турбоатом" буде виробляти і поставляти по одній турбіні на рік, тобто контракт розрахований приблизно на шість років. Як зазначив В.Суботін, завод дуже зацікавлений у таких контрактах, тому що вони дозволяють планувати виробництво на тривалий термін.

Довідка "SQ". "Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС. 75% акцій ВАТ "Турбоатом" належить державі.

Тендер на постачання шести гідротурбін типу "Kaplan" для Новосибірської ГЕС (Росія) пройшов 23 вересня. За словами заступника головного конструктора з гідротурбін "Турбоатома" Віктора Єфименка, завод має великий досвід виробництва таких гідроагрегатів. Зараз підприємство виготовляє першу турбіну для Новосибірської ГЕС, і за конструктивними рішеннями такі турбоагрегати будуть аналогічні.

Новосибірська ГЕС розташована на р.Об недалеко від Новосибірська. Проектна потужність ГЕС - 455 МВт, середньорічне вироблення - 1687 млн. кВт/год. ГЕС є 20-ю за потужністю ГЕС у Росії.